Ads Top

Helft minder mkb’ers ervaart obstakels voor bankkrediet

De Nederlandse economie blijft na topjaar 2017 (3,3% groei) groeien, dit jaar en komende jaren. Dit blijkt uit de nieuwe economische vooruitzichten van De Nederlandsche Bank (DNB) en dat is goed nieuws. Daarnaast vindt de Nederlandse Vereniging van Banken positief dat er afgelopen halfjaar opnieuw minder bedrijven in het mkb obstakels ondervonden bij het verkrijgen van bankkrediet; dit percentage is sinds 2013 gehalveerd.

Dit bevestigt onderzoek van de Europese Centrale Bank begin deze maand (‘SAFE’). Bedrijven hebben als gevolg van de aantrekkende bedrijfsinvesteringen een grotere financieringsbehoefte. De totale kredietverlening groeit, vooral door een hoge aanhoudende groei van de uitgifte van bedrijfsobligaties. Voor het eerst sinds 2014 was er in het vierde kwartaal van 2017 sprake van een jaar-op-jaargroei in de kredietverlening voor mkb-bedrijven, voornamelijk gedragen door kredieten boven 1 miljoen euro.

De spanning op de woningmarkt is verder opgelopen. De huizenprijsstijging zet naar verwachting komende jaren door. DNB ziet wel eerste tekenen van een geleidelijke afkoeling op de woningmarkt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.