Ads Top

DNB: Stimuleren van innovaties in het betalingsverkeer

Het Nederlandse betalings- en effectenverkeer is over het algemeen veilig, betrouwbaar en efficiënt. De snelle ontwikkelingen in het betaallandschap vragen echter om een heldere visie en duidelijke prioriteiten van DNB.

DNB heeft voor de periode 2018-2021 drie speerpunten gedefinieerd (pdf): het stimuleren van innovaties, een robuuste elektronische betaalinfrastructuur bevorderen en werken aan een optimaal functionerende chartale keten.

Hoewel het aantal cashbetalingen afneemt, heeft contant geld nog altijd een rol in onze samenleving. DNB streeft dan ook niet naar een samenleving zonder contant geld. Maar het teruglopend aandeel van cash dwingt wel tot maximale efficiëntie. Dit omvat de algemene acceptatie van contant geld, waarborgen van de betrouwbaarheid en veiligheid van contant geld en verlaging van de kosten ervan.

De ontwikkelingen in het betalingsverkeer gaan soms zo snel dat het moeilijk te zeggen is hoe het betaallandschap er over drie jaar uitziet. De visie is dan ook geen toekomstvoorspelling. Mede daarom nodigt DNB de relevante partijen uit om periodiek in gesprek te gaan over de visie op betalen. DNB streeft naar transparantie in en over het betalingsverkeer en zo draagt DNB bij aan haar missie: werken aan vertrouwen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.