Ads Top

Vier de 10 vijftigplussers willen liefst volgende maand al met pensioen

Terwijl de ene vijftigplusser nog volop aan zijn carrière bouwt, telt de andere al compleet uitgeblust de dagen af tot hij eindelijk zijn werktenue aan de haak mag hangen. Maar hoe zit het met de algemene tendens? Is de gemiddelde vijftigplusser gelukkig op de werkvloer? Gaat hij met plezier naar het werk? Wil hij nog promotie maken of liever uitbollen? In welke mate kijkt hij uit naar zijn pensioen? Om een antwoord te geven op die vragen, organiseerde vacature.com een enquête bij 813 werkende vijftigplussers, representatief voor Vlaanderen.

De belangrijkste cijfers:

    4 op de 10 vijftigplussers willen volgende maand al op pensioen.
    49 procent van de respondenten vreest financiële problemen te krijgen wanneer ze op pensioen gaan.
    De band met de collega’s is bepalend om wel of niet langer aan het werk te willen blijven. 44% van de 50-plussers die geen goede relaties heeft op de werkvloer wil sneller op pensioen, tegenover 28 procent die wel een goede band heeft met de collega’s.
    58 procent van de respondenten vreest nog langer aan de slag te moeten blijven.

Als ze het zelf voor het zeggen hadden, dan vertrekt 41 procent van de werkende vijftigplussers volgende maand al op pensioen. 30% zegt héél sterk uit te kijken naar het pensioen (waardecijfer 9 op een schaal tot 10). Vooral lager opgeleiden zien hun pensioen gretig tegemoet (33 procent, tegenover 22 procent van de hooggeschoolden). Deeltijdse werknemers tellen feller af dan voltijdse (35 procent versus 27 procent). Hetzelfde geldt voor arbeiders (36 procent) in vergelijking met bedienden (31 procent) en ambtenaren (23 procent). Ook de bedrijfsgrootte speelt een rol. 33 procent van de medewerkers in grote bedrijven (> 500 werknemers) verlangen erg naar hun pensionering, tegenover 22 procent van de respondenten die in kleine organisaties werken (1 tot 49 werknemers).

Leidinggevenden zijn dan weer een stuk minder happig om ermee te stoppen. 22 procent kijkt erg uit naar zijn pensioen, in vergelijking met 32% bij werknemers met een niet-leidinggevende functie. Opvallend: 8 procent van de bazen wil nog absoluut niét op pensioen en geeft dat vooruitzicht een 0 op 10. Ook wie een goede band heeft met zijn collega’s blijft graag wat langer werken. Maar liefst 44 procent van de vijftigplussers die geen goede relatie hebben met hun ambtgenoten droomt er al van om thuis te mogen blijven, tegenover 28 procent van degenen bij wie de sfeer wél goed zit.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.