Ads Top

Klimaat-klacht tegen ING ontvankelijk verklaard

Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) verklaart de klimaat-klacht tegen ING  ontvankelijk. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een klimaat-gerelateerde klacht door een OESO-contactpunt ontvankelijk wordt verklaard. Op 8 mei 2017 dienden BankTrack, Greenpeace, Milieudefensie en Oxfam Novib hun klacht in tegen ING bij het OESO-Contactpunt omdat de bank de OESO-richtlijnen schendt op het gebied van klimaat. Het besluit valt samen met de lopende VN-klimaattop in Bonn (6-17 nov).

Peter Ras, senior beleidsadviseur Oxfam Novib: “Wij zijn aangenaam verrast door het besluit van het OESO-Contactpunt en dat onze klacht over het tekortschietende klimaatbeleid van ING ontvankelijk is verklaard. Dit besluit zorgt ervoor dat ING opnieuw wakker wordt geschud. We gaan er van uit dat dit ING aanmoedigt tot concrete stappen om de klimaatimpact van de financieringen van de bank te meten en te verminderen, en zo te voldoen aan de OESO-richtlijnen.”

In 2013 zijn door de OESO een aantal klimaateisen toegevoegd aan de richtlijnen. De bedoeling hiervan is dat bedrijven en financiële instellingen in kaart brengen welke invloed hun investeringen hebben op het milieu en in hoeverre ze bijdragen aan CO2-emissies en klimaatverandering. ING investeert veel geld in vervuilende kolen- en gasbedrijven.

Het NCP gaat nu onderhandelingen openen tussen ING en de vier organisaties om tot overeenstemming te komen hoe ING de OESO-richtlijnen gaat naleven op het gebied van klimaat en milieu. De organisaties nemen deel aan de onderhandelingen onder voorzitterschap van het NCP. Ook ING heeft aangegeven bereid te zijn om mee te werken aan een door het NCP geleid proces.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.