Ads Top

Nieuwe tijd voor verzekeraars

“Verzekeraars zullen steeds meer in ecosystemen gaan opereren, maar de hamvraag is in welke mate ze ‘in control’ blijven.” Dat zegt Algemeen Directeur Richard Weurding in het rapport New Winds of Opportunity dat de verzekeringstak van Deloitte begin deze maand uitbracht.

Volgens Deloitte is er een nieuwe tijd aangebroken voor verzekeraars en daarin ziet het vooral kansen voor de sector om innovatiever te worden. “Verzekeraars hebben nu financiële ruimte en tijd, omdat Solvency II is ingevoerd en IFRS 17 nog even op zich laat wachten”, aldus Marco Vet, partner en verzekeringsexpert bij Deloitte. “Het heeft tijd gekost”, zo benadrukt hij, “maar verzekeraars hebben de noodzakelijke beslissingen genomen en we zien dat de echte verandering begint plaats te vinden.”

In het rapport, waarin Deloitte zijn visie deelt op de mogelijkheden tot een bestendige groei bij verzekeraars, wordt volop aandacht besteed aan nieuwe technologieën. “Ontwikkelingen als de recessie en de daarop volgende lage rente hebben verzekeraars gedwongen om hun businessmodellen tegen het licht te houden en zich te verdiepen in nieuwe technologieën”, meent Vet die een toegenomen focus op kostenefficiëntie ziet door middel van automatisering en robotica. “Het is interessant om te zien hoe snel er winst te behalen is met Robotic Process Automation.”

Ook de blockchain-technologie heeft de verzekeringsbranche veel te bieden. Volgens Deloitte kan het gebruik van de blockchain de transparantie vergroten, de rol van derden verkleinen en veilige real-time acties in polissen mogelijk maken. Een voorbeeld: door polisgegevens in een smart contract op de blockchain te registreren, kan een automatische betaling worden geactiveerd zodra een vlucht is vertraagd of geannuleerd.

“De Nederlandse verzekeringssector zit meer en meer bovenop deze technologische ontwikkelingen, en lijkt daarmee op de weg terug richting duurzame groei,” besluit Vet.

Naast algemeen directeur Richard Weurding zijn ook diverse bestuursleden van het Verbond om hun visie gevraagd. Zo gaat Maarten Edixhoven (CEO Aegon Nederland) dieper in op het tijdschema tussen Solvency II en IFRS 17, terwijl Ron van Oijen (CEO Vivat N.V.) het nodige vertelt over robotica, in het rapport aangeduid als RPA (Robotic process Automation). Verder komen Robbert Otto (Achmea), David Knibbe (Nationale-Nederlanden) en Jos Baeten (a.s.r.) aan het woord, over respectievelijk blockchain, nieuwe dienstverlening en de behoeften van de klant. Volgens David Knibbe kan een structurele groei alleen worden bereikt als een verzekeraar “gepersonaliseerde, digitale en relevante producten (en service) biedt”.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.