Ads Top

Nederlanders hebben te weinig financiële buffers

Nederland heeft het laagste armoederisico van Europa. Toch groeit het aantal mensen met schulden hard, zegt lector schulden en incasso Nadja Jungmann van de Hogeschool Utrecht. Nederlanders kunnen nog winst boeken door te zorgen voor een goede buffer, stelt ze.

Nederlanders lopen in Europa de minste kans om in armoede te vervallen. Voor 15 procent van de bevolking bestaat het risico op armoede of sociale uitsluiting, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland blijft Tsjechië (15,4 procent) en Zweden (15,6 procent) nipt voor. Bulgarije en Roemenië zijn hekkensluiters in Europa, met respectievelijk 49,3 en 41,7 procent. Gemiddeld is het armoederisico in de Europese Unie bijna 25 procent. In Europees verband is een van de kenmerken van armoede dat een inkomen 60 procent lager ligt dan het doorsneeloon in een land.

Het is mooi dat Nederland de Europese ranglijst aanvoert, reageert Nadja Jungmann, lector rechten, schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. “Tegelijkertijd hebben veel Nederlanders problematische schulden. Dat aantal groeit.” In Nederland heeft 1 op de 6 huishoudens maandelijks moeite om rond te komen. Ook verdubbelde het aantal hulpzoekenden in 5 jaar tijd naar 89.000 mensen. De gemiddelde schuld is 37.700 euro, blijkt uit jaarcijfers van de Vereniging voor Schuldhulpverlening en sociaal bankieren, NVVK.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.