Ads Top

Nieuwe regels pandhuizen stellen maximum aan rente op leenvergoeding

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Pandhuiswet gelden nieuwe regels voor pandbelening. Met ingang van 1 juli aanstaande wordt de rente die consumenten betalen voor een belening of verpanding aan een maximum gebonden. Per 1 juli geldt een maximale rente van 9% per maand. Per 1 juli 2015 wordt dit maximaal 4,5% per maand. Dit geldt voor alle beleningen, zowel bij pandhuizen als bij bijvoorbeeld juweliers. Ook geldt vanaf 1 juli een minimale beleentermijn van twee maanden waarbinnen de consument zijn onderpand kan ophalen. Tot slot stelt de wet eisen aan de overeenkomsten voor beleningen.
Consumenten kunnen sieraden of andere goederen naar een pandhuis of juwelier brengen en daar in bewaring geven. Zij ontvangen in ruil daarvoor contant geld. Als zij de beleende goederen weer terug willen, moeten zij het bedrag dat zij eerder ontvingen met de gevraagde rente terugbetalen. Deze rente – ook wel de pandhuisvergoeding - wordt met de nieuwe wet gereguleerd.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat met ingang van 1 juli aanstaande toezicht houden op de naleving van deze regels. Anita Vegter, bestuurslid ACM:  “De nieuwe Pandhuiswet is bedoeld om veelal kwetsbare klanten van pandhuizen beter te beschermen tegen zeer hoge rentes of onduidelijke overeenkomsten.”
Met ingang van vandaag informeert ACM pandhuizen actief over de nieuwe regels, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Via haar consumentenloket ConsuWijzer informeert ACM consumenten hierover.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.