Ads Top

Belastingvrij schenken in trek

Schenken staat in de belangstelling. Sinds 1 oktober 2013 kunnen Nederlanders gebruikmaken van de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling. Het ministerie van Financiën ging ervan uit dat maximaal 20.000 mensen gebruik zullen maken van deze regeling. Eind februari telde de Belastingdienst al 34.000 schenkingen. Volgens Netwerk Notarissen worden dit er in totaal zelfs 90.000. Deze organisatie van 160 notariskantoren concludeert uit een enquête dat Nederlanders voor het eind van het jaar in totaal 5 miljard euro hebben geschonken.

Met de tijdelijke regeling wil het kabinet de woningmarkt stimuleren. Ontvangers gebruiken het geld in ruime meerderheid om een bestaande hypotheekschuld af te lossen, stelt Netwerk Notarissen. Bijna 20 procent koopt met de schenking een huis. Het gemiddeld schenkbedrag ligt rond de 60.000 euro.

Sinds oktober 2013 geldt voor iedereen een tijdelijke eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenkingen tot maximaal 100.000 euro. Deze regeling geldt tot en met 31 december 2014. Voorwaarde is dat de schenking wordt gebruikt voor bepaalde investeringen in de eigen woning, zoals aankoop, verbouwing of onderhoud, restschuld, maar ook het aflossen van de hypotheek. Als kinderen eerder al een schenking van hun ouders hebben ontvangen en gebruik hebben gemaakt van de extra verhoogde vrijstelling van maximaal 51.407 euro, moet dit bedrag hierop wel in mindering worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.