Ads Top

Miljoenenbeslag in onderzoek naar witwassen criminele gelden

In een internationaal witwasonderzoek van het combiteam van politie en FIOD  zijn in totaal 25 woningen en bedrijfspanden in  Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en  Zwitserland doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie, onroerend goed, banktegoeden, contant geld en horloges. De totale waarde wordt geschat op meer dan 10 miljoen euro.

De verdachte is een 60-jarige man, die woont in gemeente Heusden, maar verblijft in Rosmalen. Hij wordt verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten sinds 2002. De verdachte is eerder veroordeeld voor het faciliteren van drugstransporten van criminele organisaties. Hij maakte hierbij gebruik van rechtspersonen in verschillende landen, die ogenschijnlijk legale activiteiten ontplooiden, zoals  de in- en verkoop van gereedschappen waaronder haspels, boorkoppen en asfaltshredders.

Vermoedelijk dienden die als dekmantel voor drugshandel. Daarnaast werden opbrengsten die met de handel in verdovende middelen werden gerealiseerd, gepresenteerd als opbrengsten van ogenschijnlijke legale handelsactiviteiten. De vermoedelijk criminele opbrengsten zijn vanaf medio 2004 ondergebracht bij buitenlandse trustkantoren en rechtspersonen in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Liechtenstein, Montenegro en Zwitserland. Volgens het OM deed de verdachte op papier lijken of hij niet over het geld kon beschikken, maar het vermoeden is dat de verdachte achter de schermen aan de touwtjes trok. Met de gelden werden o.a. investeringen in bedrijven gedaan en (on)roerende zaken aangekocht. Het OM en het combiteam doen nog onderzoek naar de rol die facilitators hebben gespeeld.

Er is in Nederland gezocht in drie bedrijfspanden in Rosmalen, gemeente Wijchen en gemeente Renkum en woningen in Rosmalen, gemeente Wijchen, gemeente Zevenaar, gemeente Heusden (4). Bij de actie is naast administratie beslag gelegd op drie woningen, horloges en 80.000 euro contant geld. In Montenegro zijn twee bedrijven doorzocht en er is beslag gelegd op onroerend goed voor naar schatting 7.000.000 euro. In Zwitserland en Liechtenstein zijn in totaal vier bedrijven doorzocht. In Spanje is een woning doorzocht. Deze woning en ook een boot worden in beslag genomen. Er is beslag gelegd op banktegoeden in Nederland, Montenegro, Zwitserland en Liechtenstein.

Het Combiteam is een samenwerkingsverband van de politie en FIOD. Het Combiteam richt zich op de combinatie van georganiseerde misdaad en witwassen door middel van financiële constructies. Voor het witwassen heb je facilitators nodig, waaronder financiële dienstverleners en trustkantoren. Onder facilitators verstaan we niet alleen financiële dienstverleners, maar ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van stelsels aantast, op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het Combiteam wordt aangestuurd door het Landelijk Parket en het Functioneel Parket. Het Combiteam doet daarnaast onderzoek naar criminelen die veel geld hebben verdiend en van wie het vermogen nauwelijks traceerbaar is door ingewikkelde financiële constructies.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.