Ads Top

Afronden levert voordeel op

Het afronden van contante betalingen aan de kassa is onder de streep voor iedereen gunstig. Dat vindt Detailhandel Nederland. Het is de winkeliers een doorn in het oog dat de Europese Commissie overweegt om muntjes van 1 en 2 eurocent verplicht te stellen.

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten in Europa dezelfde regels hanteren voor contant geld. Volgens Detailhandel Nederland is de kans groot dat winkeliers straks weer verplicht worden om biljetten van 500 euro te accepteren. Ook zouden ze contante betalingen dan niet meer mogen afronden op 1 en 2 eurocent.

Het Europees voorstel brengt het veilige en efficiënte Nederlands betalingsverkeer in gevaar, vindt Detailhandel Nederland. De spreekbuis van de winkeliers wil dat de Tweede Kamer dit wetgevingstraject tegenhoudt. In Nederland ronden vrijwel alle winkeliers totaalbedragen aan de kassa af. Prijzen die eindigen op 1, 2, 6 of 7 cent worden bij contante betaling naar beneden afgerond; die met een 3, 4, 8 of 9 naar boven. Ook Finland en België hanteren deze werkwijze.

Nederland voerde op 1 september 2004 de afrondingsregels in na een proef in Woerden. Na de test in die gemeente was 16 procent van het winkelpubliek negatief over het afronden. De Nederlandsche Bank had eerder toegezegd dat de regels landelijk zouden gaan gelden als niet meer dan 20 procent van de consumenten in Woerden bezwaar zou maken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.