Ads Top

30 procent van Nederlanders heeft geen geld voor onderhoud eigen huis

Drie van de tien Nederlanders heeft niet voldoende financiële ruimte voor verbetering van het huis. Toch vindt ruim de helft van de Nederlanders (57 procent) een eigen huis een goede investering voor de toekomst. Dit blijkt het uit het woononderzoek dat BLG Wonen in het kader van haar 60-jarig bestaan liet uitvoeren door GFK. Directeur Rein Wispelweij: "Financieel woonadvies moet dus verder gaan dan alleen de hypotheek. Maar ook gaan over bijvoorbeeld het verbeteren of onderhouden van een huis".

Wonen betekent voor mensen veel meer dan alleen een dak boven het hoofd. Zo denkt 48 procent van de ruim 2.000 ondervraagden bij wonen aan het begrip gezin/familie en 40% aan veiligheid of gezelligheid (37 procent). Ruim vier op de vijf consumenten is zeer tevreden over de eigen woonsituatie. Consumenten waarderen aan de eigen woning vooral een goede ligging, voldoende voorzieningen in de buurt, goed woonoppervlak en aantrekkelijke woonkosten. 75 procent vindt dat een eigen woning wel om toewijding en zorg vraagt.

Bij de oprichting van BLG Wonen (12 mei 1954) werd al gesproken over de waarden van een eigen huis. Huizenbezit moest gaan leiden tot de verduurzaming van woningen, economische weerbaarheid en spaarzaamheid. Iets dat zestig jaar later nog steeds actueel is. Wispelweij: "Consumenten zouden moeten kijken hoe zij hun woning duurzamer kunnen maken en kunnen investeren in onderhoud. Dat maakt dat consumenten ook in de toekomst met plezier kunnen wonen."

Bij een financiële meevaller zou 19 procent dat besteden aan een nieuwe badkamer. Ook het opnieuw inrichten van de woning of een nieuwe keuken zijn populair. Toch heeft 30 procent van de Nederlanders niet voldoende financiële ruimte voor het verbeteren van zijn huidige woning. Ook blijken de meningen verdeeld als het gaat om het wel of niet inbrengen van spaargeld. "Consumenten zien dat een huis om toewijding vraagt, maar weten nog niet altijd hun woonwensen met hun eigen financiën te matchen. Daar ligt een taak voor adviseurs weggelegd", aldus Wispelweij.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.