Ads Top

Internationaal onderzoek naar phishing leidt tot aanhoudingen

In een gezamenlijke actie van het Belgische Federaal parket in Brussel, het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam en de nationale politie eenheid Amsterdam zijn in Nederland twee personen aangehouden op verdenking van phishing.

Na maandenlange goede samenwerking hebben de Belgische en Nederlandse autoriteiten begin 2014 gelijktijdig aanhoudingen verricht in Antwerpen en Hilversum. Ook zijn woningen doorzocht. In Hilversum is geld, zowel euro's als vreemde valuta, in beslag genomen ter waarde van ruim 15 duizend euro. De Belgische autoriteiten hebben om overlevering gevraagd van de in Nederland aangehouden verdachten. Een vrouw van 27 jaar wordt overgeleverd aan België. De overleveringsprocedure tegen een 27-jarige man loopt nog.

De verdachte uit Hilversum wordt verweten een sleutelrol te hebben gespeeld in de criminele organisatie. Vanuit Hilversum zou zij potentiele Belgische slachtoffers hebben gebeld met als doel veiligheidscodes te ontfutselen om vervolgens hun bankrekeningen te plunderen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

Eind 2012 startte een onderzoeksrechter in België een onderzoek naar een criminele organisatie die talrijke klanten van Belgische banken voor miljoenen euro's geld afhandig maakte. Uit het onderzoek bleek dat de criminele organisatie actief was vanuit Nederland. Via Eurojust werd de justitiële samenwerking en coördinatie van de onderzoeken ondersteund. Er werd bovendien besloten een gemeenschappelijk onderzoeksteam (Joint Investigation Team of JIT) op te richten met de Belgische autoriteiten en het Amsterdams OM. Onder leiding van twee officieren van justitie van het OM uit Amsterdam heeft de politie maandenlang onderzoek in Nederland verricht. Daarbij zijn onder meer personen geobserveerd en telefoons getapt. Europol (EC3) heeft de JIT ondersteund met analyse en digitaal-forensisch onderzoek.

Met phishing wordt een vorm van oplichting via internet bedoeld. Klanten van banken worden via een link in een mailtje naar een valse site gelokt waar ze wordt gevraagd codes in te voeren. Met die codes plunderen criminelen vervolgens de bankrekening. Met de aanhouding van de verdachten in Antwerpen en Hilversum denken de autoriteiten in België en Nederland een belangrijke criminele organisatie te hebben opgerold.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.