Ads Top

Phishing voorkomen met de vijf B’s

Criminelen volgen ook het nieuws. Ze spelen handig in op de actualiteit, vertelt Astrid Benneker, als marketeer bij de ING verantwoordelijk voor veilig internet- en mobiel bankieren. “Als wij nieuws melden over contactloos betalen of over IBAN, maken oplichters dit tot onderwerp van hun nepbericht.”
Phishing, heet het ‘vissen’ naar uw persoonlijke gegevens. Criminelen sturen bijvoorbeeld een e-mail of een sms die van de Belastingdienst lijkt te komen, of van de bank. Deze week gaat er ook een nepmail rond namens Vodafone. Ontvangers moeten hun account opnieuw activeren, staat in de tekst. Via een link in het bericht komt u op een valse website. Daar moet u dan uw persoonlijke gegevens invullen.
In de afgelopen vijf jaar zijn criminelen actiever geworden op internet, stelt Benneker. Toch is de schade als gevolg van fraude met internetbankieren bij Nederlandse banken in de eerste helft van 2013 met 58 procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Het bedrag dat daarmee gemoeid was, daalde van 10 miljoen euro naar 4,2 miljoen euro. “Door de continue inzet van een groot team binnen ING en door nauw samen te werken met partijen als politie en het Nationaal Cyber Security Centrum blijven we criminelen een stap voor”, zegt Benneker. “Zo kunnen we sneller ingrijpen, met de genoemde daling in 2013 als resultaat.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.