Ads Top

Daling hypotheekrente maakt lange rentevaste periode aantrekkelijk

De rentes voor hypotheken met een lange looptijd zijn de afgelopen maanden hard gedaald, constateert de financiële vergelijkingssite Rente.nl. De gemiddelde rente voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar is in de eerste maanden van 2014 al gedaald met 0,3 procentpunt naar 3,94 procent. De rente voor een rentevast periode van 20 jaar daalde met 0,4 procentpunt naar 4,83 procent. “Sluit je een nieuwe hypotheek af of loopt je rentevaste periode af? Dan is het nu extra aantrekkelijk om je hypotheekrente lang vast te zetten”, stelt Teun van Mullekom van Rente.nl.
Dat de lange hypotheekrentes zo hard zijn gedaald de afgelopen maanden, komt volgens Van Mullekom doordat vooral verzekeraars, zoals a.s.r. en Aegon, de hypotheekrente verlaagden. Daarmee ‘dwingen’ ze banken om hun hypotheekrentes ook te verlagen. Hypotheken zijn voor verzekeraars de laatste tijd veel interessanter dan staatsobligaties waar ze normaal gesproken hun verzekeringspremies in investeren. De rentes van deze staatsobligaties zijn namelijk erg laag. “Hypotheken zijn een welkome aanvulling op ons beleggingsportfolio. Zelfs met de lage rentetarieven die wij rekenen leveren de hypotheken ons nog altijd meer op dan staatsobligaties”, aldus een woordvoerder van a.s.r.
“Nu verzekeraars scherper concurreren met de banken zijn deze ook genoodzaakt hun hypotheekrentes te verlagen, indien zij hun marktaandeel willen behouden”, voegt Van Mullekom toe. “Wat weer goed nieuws is voor de consument, die nu profiteert van een relatief lage hypotheekrente.”
Daarnaast zorgen de rentedalingen bij de lange rentevaste periodes ervoor dat het nu een goed moment is de hypotheekrente vast te zetten, volgens Van Mullekom. “Sluit je een nieuwe hypotheek af of loopt je rentevaste periode af, dan is het juist nu interessant om te kiezen voor een langere rentevaste periode. Zo blijf je toch profiteren van een lage rente op je hypotheek als de economie aantrekt en de hypotheekrentes weer stijgen.”
Of de daling van de hypotheekrentes ook doorzet, is volgens Van Mullekom nog onzeker. “De komende maanden verwachten we nog wel wat renteverlagingen, maar een voorspelling voor heel 2014 is moeilijk te doen. Verschillende instanties, zoals het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank voorspellen namelijk dat de economie dit jaar aantrekt. Als dit in rap tempo gebeurt, is er een risico dat de marktrentes en daarmee de hypotheekrentes ook weer omhoog gaan.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.