Ads Top

Herdenkingsmunt 200 jaar de Nederlandsche Bank

Onder toeziend oog van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes en Muntmeester Maarten Brouwer verrichtte Klaas Knot – president van de Nederlandsche Bank – op donderdag 27 maart 2014 de Eerste Slag van de nieuwe herdenkingsmunt: het ‘de Nederlandsche Bank’ Vijfje. De ceremonie vond plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De uitgifte van deze speciale herdenkingsmunt is een onderdeel van de feestelijkheden rondom het 200-jarig bestaan van de Nederlandsche Bank. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de munt in opdracht van het ministerie van Financiën.
Staatssecretaris Eric Wiebes benadrukt het blijvend belang van munten: "In tegenstelling tot veel middelen die worden ingehaald door digitale alternatieven, blijft de munt belangrijk. Als betaalmiddel en als vertrouwd Nederlands symbool."
De grafisch uitdagend vormgegeven munt is ontworpen door Michael Guilfoyle. Hij is al meer dan dertig jaar actief als ontwerper gespecialiseerd in munten en penningen. De voorzijde van de herdenkingsmunt laat een silhouetportret van Koning Willem-Alexander zien op een verfijnd kalligrafiepatroon. Vroeger werd dit als beveiligingskenmerk toegepast op bankbiljetten. Dankzij de lasertechnieken en -expertise bij de Koninklijke Nederlandse Munt kon de ontwerper dit op de herdenkingsmunt gerealiseerd krijgen. De keerzijde toont eenzelfde soort lijnenspel waarin de waardeaanduiding centraal staat. Deze zijde is duidelijk geïnspireerd op een 100-guldenbiljet. De inscriptie ‘200 Jaar de Nederlandsche Bank’ staat hier langs de buitenzijde. De golflijnen op de achtergrond symboliseren het verstrijken van de tijd. Net als op bankbiljetten is hierin microtekst verwerkt, die uitsluitend met een loep leesbaar is.
De nieuwe herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 31 maart 2014 bij deelnemende PostNL-postkantoren en Primera.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.