Ads Top

Huizenbezitter laat geld liggen bij hypotheek

Bijna driekwart (74%) van de huizenbezitters weet niet dat ze een lagere rente kunnen krijgen wanneer hun huis meer waard is dan de hypotheek. En dat terwijl 63% van de Nederlandse huizenbezitters een huis met overwaarde heeft. Zij kunnen met een lager rentetarief fors besparen op de hypotheeklasten. Dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd onder Nederlandse huizenbezitters, uitgevoerd door MarketResponse. Daarnaast blijkt dat 56% van de huizenbezitters nog nooit heeft gekeken of een lagere hypotheekrente mogelijk is. En meer dan de helft wil zelfs geen actie ondernemen om dit te regelen.
Joost Melis, directeur Delta Lloyd Bank: "Het grootste deel van de Nederlandse huizenbezitters heeft nog steeds een huis dat meer waard is dan de hypotheek. Uit ons onderzoek blijkt echter dat veel mensen geld laten liggen, omdat ze niet weten dat de rente lager kan. Want bij Delta Lloyd geldt: hoe minder je leent in verhouding tot de waarde van je huis, hoe lager je rentepercentage. Delta Lloyd wil mensen inzicht geven en ze er van bewust maken dat ze kunnen besparen. Daarom roepen wij iedereen op kritisch naar hun huidige hypotheekrente te kijken en actie te ondernemen als de rente lager kan. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee mensen snel kunnen zien of ze kunnen besparen en hoeveel hen dat per maand kan opleveren.”
Mensen die wel naar hun hypotheekrente kijken doen dit vooral aan het einde van de rentevaste periode (42%). Maar ook huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek oversluiten kunnen geld besparen met een lagere rente. Hierbij is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de oversluitkosten (notaris-, taxatie- en advieskosten en eventuele boeterente). Delta Lloyd adviseert mensen om met hun financieel adviseur te berekenen hoe lang het duurt voordat ze deze kosten terug verdiend hebben met de lagere maandlasten.
Ook voor huizenbezitters waarbij hun huis minder waard is dan hun hypotheek, is het aan te raden om kritisch naar hun hypotheekrente te kijken. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mogen mensen per jaar 10% boetevrij aflossen van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Hierdoor kan de hypotheeklening lager worden dan de waarde van het huis en komt ook deze groep in aanmerking voor een lagere rente. Uit het onderzoek blijkt dat 23% hier toe bereid is en dat 30% dit wil afhankelijk van hoeveel hij hiervoor moet aflossen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.