Ads Top

Opening Week van het geld: weet hoe je die ene euro uitgeeft

Nu gaat het misschien nog om sparen voor een iPad, maar in de toekomst gaat het om gecompliceerde dingen als een huis.” Daarom is het volgens Hare Majesteit Koningin Máxima belangrijk vroeg te beginnen met leren omgaan met geld. Zij opende maandag 10 maart de Week van het geld in het Instituut voor Beeld & Geluid.
De Week van het geld – van 10 t/m 14 maart – is een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, waarin ook het Verbond vertegenwoordigd is. Tijdens de week zijn er allerlei activiteiten die kinderen leren omgaan met geld. Koningin Máxima, erevoorzitter van het platform: “Een euro kun je maar één keer uitgeven. Dan moet je goed weten hoe je dat doet. Kan het bijvoorbeeld goedkoper? Of moet je ervoor sparen? En hoeveel dan per week? Anders komt die iPad er echt niet.”
Voorafgaand aan de komst van Hare Majesteit maakte presentator Klaas van Kruistum, bekend van het programma Checkpoint (Zapp), al een rondje door de zaal met kinderen uit groep 8: waar sparen jullie voor? En wie is er goed in sparen en wie niet? Dat laatste bleek niet per se ‘erg’. Máxima: “Het is niet slecht om iets fout te doen. Zakgeld is leergeld. Maar doe je iets fout, leer er dan wel van.” De activiteiten tijdens de Week van het geld helpen daar ook bij, bijvoorbeeld een scholierendebat, duizenden gastlessen van banken en verzekeraars en het spel Fix je Risk. “Fantastisch”, noemde Máxima de inzet van de vrijwilligers die aan deze activiteiten meehelpen.
Dat er ook al veel geleerd is, bleek tijdens het tweede deel van de bijeenkomst: de finale van de Gelduitdaging. Voor deze wedstrijd zijn diverse groepen 8 sinds het najaar van 2013 bezig met een project om geld te verdienen. De vijf finalisten presenteerden hun project vol verve aan de jury: voorzitter Jetta Klijnsma (staatssecretaris SZW), Richard Weurding (algemeen directeur Verbond van Verzekeraars) en Wim Mijs (directeur Nederlandse Vereniging van Banken). Aan hen de taak te kiezen uit de WvhGjury-klein.jpguiteenlopende projecten: van sparen voor de vis en opknappen van het schoolplein tot schenken aan een goed doel. De aanpak loog er vaak niet om, inclusief begrotingen, prijsonderzoeken en onderhandelingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.