Ads Top

2 miljoen boete voor flitskredieter

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 31 december 2013 een bestuurlijke boete van 2 miljoen euro opgelegd aan Your Finance. Het bedrijf heeft van 25 mei 2011 tot 21 februari 2012 flitskrediet aangeboden zonder te beschikken over de daartoe benodigde vergunning. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (artikel 2:60, eerste lid, Wft).
Consumenten konden via voorschotje.nl van Your Finance tegen 0% rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving een standaard krediet van €150 echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten voor die spoedoverboeking bedroegen €25 per krediet van €150. Daarnaast rekende Your Finance per krediet van €150 hoge kosten bij niet op tijd betalen.
Hoewel de AFM Your Finance kort na het begin van de overtreding heeft gewezen op de vergunningplicht, heeft Your Finance haar illegale activiteiten pas gestaakt nadat de AFM een last onder dwangsom had opgelegd. In de periode dat Your Finance illegaal opereerde heeft zij €25 als kosten voor de spoedoverboeking gerekend, terwijl een vergunninghoudende aanbieder van krediet voor zo’n kortlopend krediet van €150 voor een spoedoverboeking maar €1,29 kon vragen. Dit komt op jaarbasis overeen met een kostenpercentage van 289,68% terwijl 16% was toegestaan.
Een vergunninghoudende aanbieder van krediet was het wettelijk toegestaan bij te laat terugbetalen van een krediet van €150, een vergoeding van 7 eurocent per dag te vragen. Your Finance rekende bij te laat betalen direct €17,50 (261 keer het wettelijk toegestane bedrag) en bij 9 dagen te laat betalen nogmaals €17,50. Alleen al aan kosten voor de spoedoverboeking heeft Your Finance in een periode van 7 weken €408.225 in rekening gebracht. De overtreding heeft niet 7 maar 39 weken voortgeduurd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.