Ads Top

Fraude betalingsverkeer opnieuw flink gedaald

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de fraude in het betalingsverkeer flink gedaald. Vorig jaar daalde de totale schade naar 33,3 miljoen euro. Dat is een afname van bijna 60% ten opzichte van 2012. De schade als gevolg van skimming van betaalpassen is met 76% gedaald tot 6,8 miljoen euro. De schade door fraude met internetbankieren is met 72% gedaald tot 9,6 miljoen euro.
In 2012 bedroeg de totale schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer nog 81,8 miljoen euro. In 2011 was de schade zelfs 92,1 miljoen euro. Deze cijfers maakten de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor de uitvoering van het betalingsverkeer, vandaag bekend.
Ondanks de daling zien de banken nog steeds een onverminderd hoge dreiging van fraude met internetbankieren, zo zeiden NVB-voorzitter Chris Buijink en directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging tijdens een persbijeenkomst. Dat heeft te maken met het blijvend grote aantal fraudepogingen.
De daling van de fraude met internetbankieren is het resultaat van het feit dat banken steeds beter in staat zijn om de pogingen tot fraude vroegtijdig te detecteren en te voorkomen. Ook zijn consumenten zich in toenemende mate bewust van eventuele risico’s, mede dankzij de publiekscampagne ‘Veilig bankieren’ van de banken. Sinds het najaar van 2013 wordt de tv-commercial met de boodschap ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’ uitgezonden. Ter verbetering van de opsporing en de vervolging van fraude met internetbankieren is sinds 2011 de Electronic Crime Task Force (ECTF) actief, een samenwerkingsverband tussen de banken, politie en Openbaar Ministerie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.