Ads Top

Aantal leenaanvragen stijgt fors, bedrag gemiddeld ruim 14.000 euro

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het aantal leenaanvragen steeg afgelopen jaar met bijna 18 procent. Het gewenste gemiddelde leenbedrag is gemiddeld maar liefst 14.330 euro. Dit blijkt uit het Leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door de verbouwing van het huis en het aflossen van een andere lening.

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen, dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Het hoogste bedrag van gemiddeld 16.945 euro willen Nederlanders graag lenen voor de verbouwing van het huis. Het aantal aanvragen voor dit doel steeg met maar liefst 33,7 procent.

Het vaakst willen Nederlanders geld lenen voor de aanschaf van een auto. Het aantal aanvragen voor een autolening steeg fors met maar liefst 32,6 procent. Gemiddeld willen we 14.156 euro lenen voor een auto.

Uit de berekeningen van Independer blijkt dat in 2022 het gemiddelde gewenste leenbedrag in heel ons land 14.330 euro was. Toch zijn er grote regionale verschillen. In Utrecht wilde men gemiddeld het hoogste bedrag lenen: 16.388 euro. Ook in Noord-Holland (15.744 euro) en Flevoland (15.320 euro) werden flinke bedragen aangevraagd.

De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd: 14.296 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.