Ads Top

Nederlanders zijn meer bezig met financiën dan een jaar geleden

Bijna twee derde van de Nederlanders (65%) is bewust bezig met de eigen uitgaven en inkomsten. Dit komt door de forse prijsstijgingen van het afgelopen jaar, zegt de helft van die groep. Ongeveer 40 procent vindt zichzelf nu bewuster bezig met hun financiële situatie dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit de nieuwe Digitale Monitor van ING, een structureel onderzoek naar trends in betalen en digitaal bankieren in Nederland. De Digitale Monitor laat zien dat voor 59 procent van de consumenten de mobiel bankieren app hun meer financieel inzicht geeft. Respondenten die gebruik maken van de functies die banken bieden om financieel inzicht te hebben voelen zich ook vaker zekerder over hun financiële situatie.

Uit de Digitale Monitor blijkt dat vier op de tien mensen tevreden zijn over hun financiële situatie voor de komende 12 maanden. Terwijl iets meer dan één op de tien mensen zich onzeker voelt over hun financiële positie. Nederlanders zijn bewuster met hun financiën bezig dan een jaar geleden. Dat komt doordat men het fijn vindt om een goed overzicht te hebben (61%), maar ook door de forse prijsstijgingen (50%) en doordat hun uitgaven hoger zijn geworden (26%).
 
Nederlanders geven aan dat zowel mobiel bankieren als internetbankieren inzicht biedt in hun financiële situatie. Voor 59% van de respondenten zorgt mobiel bankieren ervoor dat ze meer inzicht hebben gekregen in hun financiële situatie. Degenen met een minder zeker gevoel over hun financiële situatie voor het komend jaar, ervaren ook minder plezier met het mobiel- en internetbankieren. Mogelijk komt dit doordat ze de negatieve emoties van hun financiële zorgen verbinden aan het bankieren.
 
Tenminste twee derde van de respondenten die via internet of de mobiel bankieren, is bekend met de functies die hun bank via digitaal bankieren aanbiedt om financieel inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld functies zoals vooruitkijken naar toekomstige afschrijvingen, inzicht in uitgaven en inkomsten of het categoriseren van uitgaven. Van deze middelen is het vooruitkijken naar toekomstige bij- en afschrijvingen het meest bekend en ook de meest gebruikte functie (45%). Respondenten die gebruik maken van de functies die banken bieden voelen zich ook vaker zekerder over hun financiële situatie voor de komende 12 maanden.
 
Vier op de vijf Nederlanders sturen nog op dezelfde dag van de betaaltransactie een betaalverzoek. Een deel (13%) stuurt betaalverzoeken sneller uit dan een jaar geleden. Dan hoeven ze er later niet meer aan te denken en hebben ze een beter overzicht over de eigen financiën. In 21% van de gevallen zijn de hoge prijzen hiervoor de motivatie. Als het gaat om het betalen van een betaalverzoek, dan betaalt vier op de tien mensen direct na ontvangst. Bijna iedereen betaalt een betaalverzoek op dezelfde dag. Ongeveer één op de tien betaalt het betaalverzoek van anderen sneller terug dan een jaar geleden. Redenen hiervoor lijken te zijn omdat het makkelijker gaat met de smartphone, maar ook omdat ze er snel vanaf willen zijn zodat er geen schulden openstaan en ze ook een beter zicht hebben op de eigen financiën.
 
Uit de monitor blijkt dat 18 tot 34-jarigen betaalverzoeken het meest frequent gebruiken, waarbij bijna één op de tien dagelijks. Slechts één op de twintig 66-plussers gebruiken betaalverzoeken wekelijks. Een kleine meerderheid (54%) gebruikt betaalverzoeken om de rekening te delen met vrienden of familie. Een kwart om online transacties, zoals bijvoorbeeld aankopen op Marktplaats, af te handelen. In ruim 80% van de gevallen wordt het betaalverzoek via Whatsapp gedeeld. Bijna 70% van de tijd ligt het bedrag van een betaalverzoek tussen de vijf euro en 30 euro.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.