Ads Top

ACM waarschuwt voor misleidende praktijken van commerciële schuldhulpaanbieders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor misleidende praktijken van commerciële schuldhulpaanbieders. Diverse aanbieders zijn onduidelijk over de kosten en de voorwaarden van het traject dat zij aanbieden.

De ACM heeft een aantal aanbieders aangesproken die niet aan de regels voldoen. Omdat steeds meer consumenten geldproblemen hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor partijen die hier misbruik van maken, doet de ACM onderzoek naar mogelijke overtredingen in deze sector.

Er zijn commerciële aanbieders van schuldhulp die zich richten op mensen met schulden die niet bij de gemeente geholpen kunnen of willen worden. Het kan voor mensen aantrekkelijk zijn om van een commerciële aanbieder gebruik te maken. Zij adverteren met directe hulp waarvoor je je eenvoudig kunt aanmelden zonder wachtlijst en een intakegesprek binnen 24 uur. Sommige gemeenten hebben te kampen met wachtlijsten.

Aanbieders van commerciële schuldhulp moeten zich houden aan de regels die consumenten beschermen. Zo moeten zij duidelijk zijn over de hulp die zij bieden, wat deze kost en hoe je er, als je dat wilt, weer vanaf kunt. De ACM heeft vastgesteld dat niet alle aanbieders dit goed doen. Hierdoor kunnen mensen die vanwege hun financiële situatie al veel stress ervaren geen geïnformeerde keuze maken.

De ACM is naar aanleiding van signalen gestart met een onderzoek naar commerciële schuldhulpaanbieders. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende aanbieders niet aan de regels voldoen. De ACM heeft de partijen die niet aan de regels leken te voldoen aangeschreven. Zij moesten binnen twee weken aanpassingen op hun website doorvoeren zodat zij duidelijk zijn over de aard van hun dienst, de kosten en de voorwaarden voor het gebruik van schuldhulp. Uit het contact met aanbieders van commerciële schuldhulp blijkt dat zij niet op de hoogte zijn van de geldende consumentenregels. De meeste schuldhulpaanbieders die de ACM heeft aangeschreven hebben de gevraagde aanpassingen doorgevoerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.