Ads Top

Banken verkennen basisbetaalrekening voor zakelijke klanten

Banken onderzoeken de mogelijkheden en voorwaarden voor een basisbetaalrekening voor zakelijke klanten. Met zo’n rekening willen banken bonafide zakelijke klanten helpen die, bijvoorbeeld vanwege de aard van hun activiteiten, moeite hebben om een reguliere bankrekening te openen.

Met een basisbetaalrekening zouden ondernemers dan kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en essentiële betalingen kunnen doen om hun bedrijf te kunnen uitoefenen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zal begin juli een eerste voorstel hebben uitgewerkt voor zo’n zakelijke basisbetaalrekening, in samenwerking met Betaalvereniging Nederland.

Naast een hoog risico op witwassen of terrorismefinanciering zijn er ook andere redenen waarom een bank niet in zee gaat met een zakelijke klant. Banken hebben contractsvrijheid en kunnen op basis van hun eigen beleid en overtuigingen besluiten om geen relatie aan te gaan met een bedrijf. Zo zijn er banken die op basis van hun duurzaamheidsbeleid geen relatie aan gaan met bijvoorbeeld de tabaksindustrie of bedrijven uit de fossiele energiesector. Ook voor bedrijven die om dit soort redenen geen bankrekening in Nederland kunnen openen, kan de basisbetaalrekening uitkomst bieden.

De NVB heeft de laatste jaren verschillende malen gewezen op de onbedoelde effecten van de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft). Zo ervaren ondernemers uit sectoren met een hoog risico op witwassen drempels bij het regelen van hun bankzaken door het intensieve klantenonderzoek dat banken moeten uitvoeren. Als na zo’n onderzoek blijkt dat de risico’s op witwassen onvoldoende kunnen worden beperkt dan kan de bank in het uiterste geval een klant weigeren. In 2021 gebeurde dat 2.700 keer, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Met een basisbetaalrekening creëren we de mogelijkheid voor bonafide bedrijven om toch deel te kunnen nemen aan het economisch verkeer. Klanten die betrokken zijn bij financiële criminaliteit of zich door criminelen laten gebruiken om geld wit te wassen komen niet in aanmerking voor de basisbetaalrekening.

Voor consumenten bestaat er al een basisbankrekening sinds 2001. De bijbehorende collectieve regels en afspraken worden beheerd door Betaalvereniging Nederland.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.