Ads Top

Ruim vier op de tien vrouwen hebben te weinig zelfvertrouwen om te beleggen

Door de lage spaarrente overwegen bijna 4 op de 10 Nederlanders op dit moment andere vormen van vermogensopbouw. 44 procent van alle mensen die nog niet beleggen denken er aan om dit wel te gaan doen. ABN AMRO constateert echter dat vrouwen – meer dan mannen – verschillende hindernissen op hun weg zien.

Zo geven ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen aan dat het hen ontbreekt aan zelfvertrouwen om te beleggen, terwijl dit voor slechts een kwart van de mannen geldt. Ook schatten vrouwen hun financiële kennis lager in dan mannen. Terwijl ruim twee op de vijf van de mannen zeggen veel kennis in huis te hebben, geldt dit voor maar 27 procent van de vrouwen, blijkt uit onderzoek dat ABN AMROen Ipsos onder 1.500 Nederlanders hebben verricht. Het gevolg is dat vooralsnog veel minder vrouwen (23 procent) dan mannen (39 procent) beleggen.

Ook bij meer algemene onderwerpen die invloed kunnen hebben op hun financiële situatie - zoals geopolitieke en economische ontwikkelingen - geven vrouwen minder vaak dan mannen aan over veel kennis te beschikken. Meer vrouwen (36 procent) dan mannen (25 procent) zeggen financiële onderwerpen lastig te vinden. Als Nederlanders wordt gevraagd wie er meer kennis over beleggen heeft, zegt 40 procent dat dit eerder voor mannen geldt. Slechts vijf procent denkt dat vrouwen hierover meer kennis in huis hebben.

Zowel mannen als vrouwen beschouwen de financieel specialist als belangrijkste informatiebron. Vrouwen (41 procent) geven vaker dan mannen (30 procent) aan hun sociale omgeving te raadplegen. Daarnaast gebruikt bijna een kwart van de vrouwen social media om zich over financiële zaken te informeren, terwijl dit voor 18 procent van de mannen geldt. Dit is opvallend, aangezien respectievelijk slechts 13 en 11 procent van de vrouwen en mannen social media als een (zeer) betrouwbare bron zien.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.