Ads Top

Spaarrente stijgt weer boven het niveau van 10 jaar terug

 
De spaarrentes op spaarrekeningen zijn sinds een aantal weken weer terug op het niveau van 10 jaar geleden. ActueleRentestanden.nl houdt ruim 18 jaar de ontwikkeling op de rentemarkt bij, waaronder spaar- en hypotheekrentes. Uit deze analyse blijkt dat we voor spaarrekeningen weer terug zijn op het renteniveau van 2013.

De spaarrentes op vrij-sparen rekeningen hebben sinds oktober 2022 grote stappen gemaakt. Op 28 oktober stond de hoogste spaarrente nog op 0,7%, om op 15 november 2022 voor het eerst boven de 1% uit te komen. Sindsdien hebben de rentes op spaarrekeningen hun weg omhoog gevonden. Op het moment van schrijven staat de spaarrente voor vrij-sparen op 2,09% effectieve rente per jaar.

Deze spaarrentes op een vrij-sparen rekening zijn voor het laatst in 2013 gezien. Op 11 april 2013 stond de spaarrente op de hoogste vrij-sparen rekening op 2,05%

Een opvallende ontwikkeling is het verschil tussen de spaarrente die op een deposito spaarrekening van 1 jaar wordt gegeven. Het renteverschil tussen een 1-jarig deposito en een vrij-opneembare spaarrekening is op moment van schrijven 1,41%. Een dergelijk groot verschil is in de afgelopen jaren nog niet voorgekomen.

Door het grote verschil in de 1-jarige depositorente en de rente op een vrij-opneembare spaarrekening, lijkt er nog ruimte te zijn voor de spaarrente om te stijgen in de komende periode. Dit zal voor een groot deel ook samenhangen met de verwachte renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).
 

Op 4 mei 2023 vergadert de Europese Centrale Bank weer. De verwachting is dat na deze vergadering een nieuwe renteverhoging wordt afgekondigd van 25 basispunten.
Een renteverhoging van de ECB wordt vaak gevolgd door een renteverhoging van de spaarrentes.
 
Opvallend is dat de buitenlandse banken hun weg naar de Nederlandse spaarder steeds beter weten te vinden. In de top-5 van hoogste spaarrentes in Nederland is slechts één Nederlandse bank te vinden: Bunq biedt haar spaarders een effectieve rente van 2,01% op haar spaarrekening. De rest van de spaarbanken met de hoogste rente in de top-5 is van buitenlandse afkomst.

Sparen bij een buitenlandse bank kan net zo veilig zijn als sparen bij een Nederlandse bank. Op Europees niveau is het depositogarantiestelsel van kracht. Dat betekent dat een Nederlandse spaarder bij een buitenlandse bank aanspraak kan maken op een garantie van € 100.000 per spaarrekening. Op de website van ActueleRentestanden.nl staat duidelijk per rekening beschreven welk depositogarantiestelsel van toepassing is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.