Ads Top

Eerlijke Bankwijzer: beleid banken op belastingontwijking nog steeds ondermaats

Bij het merendeel van de acht onderzochte Nederlandse banken blijft beleid voor aanpak van belastingontwijking door zakelijke klanten benedenmaats. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben dit nog steeds niet op orde. Uit het nieuwe beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt verder dat het beleid op zeven duurzaamheidsthema’s vooral bij kleinere banken, zoals NIBC en Van Lanschot Kempen, verbeterd is. Dit geldt niet voor de grootbanken ING en ABN AMRO.

Beleid tegen belastingontwijking schiet tekort bij 5 banken, waaronder de drie grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen en afspraken met belastingautoriteiten. Daarnaast verwachten ze niet van deze bedrijven dat ze een systeem hebben om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontwijking of zelfs ontduiking. Enkel Van Lanschot Kempen en de Volksbank verbeterden hun beleid op belastingen.

De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Zij scoorden gemiddeld een negen respectievelijk een acht voor hun beleid op de zeven onderzochte duurzaamheidsthema’s. NIBC komt als sterkste stijger in de top 3. Rabobank is de enige grootbank die geen achteruitgang, maar een lichte verbetering van het beleid laat zien. Op het thema natuur doet de bank het opvallend goed door verbeterd beleid op genetisch gemodificeerde gewassen en waterschaarste. Rabobank komt hiermee op een vierde plek. Bij ABN AMRO zien we dat de scores, met uitzondering van gendergelijkheid, zelfs dalen. ING blijft hekkensluiter met 5 onvoldoendes op belastingen, dierenwelzijn, wapens, gendergelijkheid en klimaatverandering.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.