Ads Top

Paul Hilbers voorgedragen als bewindvoerder IMF

Paul Hilbers, Directeur Financiële Stabiliteit bij De Nederlandsche Bank (DNB), is voorgedragen als nieuwe bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De rijksministerraad heeft op voorstel van minister Hoekstra van Financiën ingestemd met de voordracht. Na de formele instemming van de overige kiesgroeplanden, zal Hilbers in oktober volgend jaar aantreden als bewindsvoerder bij het IMF in Washington.

Hilbers studeerde wiskunde en econometrie en promoveerde aan de Vrije Universiteit in de internationale economie. In 1985 kwam hij in dienst bij DNB, vier jaar later werd hij gedetacheerd bij het IMF. Tijdens zijn 16 jaar bij het IMF was Hilbers ondermeer werkzaam bij het Monetary and Capital Markets Department, waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van de financiële sector analyse van het IMF, en bij het European Department waar hij als adviseur en afdelingshoofd verantwoordelijk was voor het leiden van delegaties naar Europese lidstaten. In 2009 kwam hij terug naar DNB waar hij Directeur Toezicht Beleid werd. In 2015 verruilde hij die post voor de functie van Directeur Financiële Stabiliteit.

Vanuit zijn verantwoordelijkheden bij DNB bekleedde Hilbers internationale functies bij onder meer het Bazel’s Comité, de Europese Centrale Bank, de Bank for International Settlements en de Financial Stability Board. Hij is momenteel tevens verantwoordelijk voor de relaties met het IMF. Naast zijn werk bij DNB is hij sinds 2010 ook hoogleraar Financieel Toezicht bij de Nyenrode Business University. Hij heeft talrijke internationale en nationale publicaties op zijn naam staan op het terrein van financiële sector analyse, bankentoezicht, internationale economische betrekkingen en macro-economische politiek.

Hilbers volgt bij het IMF de Belg Anthony De Lannoy op, die sinds 2016 bewindvoerder is van de Nederlands-Belgische kiesgroep. Sinds 2012 vormen België en Nederland samen een kiesgroep binnen het dagelijks bestuur van IMF. Deze kiesgroep bestaat verder uit Armenië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Georgië, Israël, Luxemburg, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Roemenië en Oekraïne.

Nederland en België leveren om de vier jaar de bewindvoerder c.q. de plaatsvervangend bewindvoerder. Zij vertegenwoordigen de landen uit de kiesgroep in het dagelijks bestuur van het IMF. Richard Doornbosch is momenteel de plaatsvervangend bewindvoerder. De laatste Nederlandse bewindvoerder was Menno Snel, nu staatssecretaris van Financiën, van 2011 tot 2016.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.