Ads Top

Digitalisering: opnieuw gaan banken klanten uitsluiten

De meerderheid van de Belgische banken kondigt voor 2020 tariefstijgingen aan, die vooral gericht zijn op de toegang tot contant geld, handmatige transacties en papieren rekeninguittreksels. Om te voorkomen dat een deel van de bevolking - die (nog) niet op de digitale trein is gesprongen – wordt uitgesloten en gestraft, stelt Test Aankoop voor om de basisbankdienst uit te breiden naar deze mensen.

De petitie van Test Aankoop tegen de verhoging van bankkosten, reeds goed voor 19.000 handtekeningen, kan nog steeds worden onderschreven.

Opnieuw hekelt Test-Aankoop de zoveelste stijging van de bankkosten die door de meeste banken voor 2020 werd aangekondigd. En ook nu weer zijn het de mensen die de digitale trein niet kunnen (of willen) volgen die worden gestraft.

De trend is al enkele jaren duidelijk: klanten worden uitgenodigd om meer en meer zelf te doen en moeten dit bovendien digitaal doen. Maar dit jaar lijkt dit nog meer het geval, afgaand op de aangekondigde verhogingen.

Klant bij BNP Paribas Fortis en u wil geld afhalen bij een andere geldautomaat dan die van uw bankinstelling, dan stijgt de prijs van 0,1 tot 0,7 procent. Bij Fintro betaalde men niets maar moeten klanten vanaf 2020 0,7 eurocent ophoesten. Zo ook bij de st@rtbank van Axa Bank die nu 0,5 cent aanrekent voor geldafhalingen aan een andere geldautomaat. Als een klant van Deutsche Bank in de toekomst via zijn kredietkaart geld wil opnemen, zal hem hiervoor 5 euro per transactie worden aangerekend in plaats van de huidige 2,5 euro.

Ook de tarieven voor manuele transacties stijgen. Van 0,7 tot 1,5 euro voor een papieren overschrijving van Crelan, van 1,5 tot 2 euro bij Fintro en BNP Paribas Fortis.

En wie er als klant bij Bpostbank voor kiest om zijn papieren rekeningafschriften toegestuurd te krijgen, betaalt nu 1,17 euro in plaats van 0,97 euro. Hoewel in het verleden bij de spaarrekeningen van ING alleen de portkosten dienden te worden vergoed, zullen dit nu de verzendkosten + 5 euro zijn.

De banken lijken het vandaag maar vanzelfsprekend te vinden dat hun klanten beschikken over een voldoende recente, krachtige en beveiligde PC, een internetverbinding, een printer, een voldoende recente en krachtige smartphone waarop hij verschillende betaalapplicaties heeft staan, een externe harde schijf, een cloudaccount of een andere manier om gedigitaliseerde informatie op een duurzame manier op te slaan.

Maar of banken het nu leuk vinden of niet, tal van consumenten hebben zich nog niet aangepast aan digitale bankdiensten. En in zeldzame gevallen zal de klant zelfs nooit de middelen (van allerlei aard) hebben om zijn financiën op deze manier te beheren.

En dan komt de volgende, cruciale vraag: welk project hebben de banken voor de vele klanten die dit alles niet hebben? Hen aan hun lot overlaten? Hen voorstellen om het beheer van hun financiën aan een derde over te laten? Hen hoge kosten aanrekenen? Hen overlaten aan de willekeur van oplichters (de fraudecijfers zijn zorgwekkend)?  Het is de maatschappelijke dimensie van hun missie onwaardig!

De cijfers zouden de banksector echter moeten geruststellen: elektronische transacties nemen alleen maar toe. De evolutie is dus aan de gang. Maar waarom degenen die haar niet kunnen volgen links laten liggen? Om dit probleem aan te pakken, stelt Test Aankoop een uitbrieding voor van de "Basisbankdienst", die tegen een redelijke prijs veel van de kenmerken biedt die nodig zijn voor deze personen (afschriften, een bepaald aantal manuele transacties, een debetkaart, enz.).

Sinds 2003 nemen alle Belgische banken deze rekening op in hun aanbod.
Via een overeenkomst tussen de banken of een wetswijziging zou deze basisdienst kunnen worden opengesteld voor klanten die dat wensen, ook al voldoen ze niet aan de voorwaarde dat ze over geen andere rekening beschikken.

Zo kunnen mensen voor wie de digitalisering te snel gaat zich geleidelijk aan aanpassen en tegelijk hun geldzaken autonoom blijven beheren. De banken van hun kant zouden, met behoud van het vertrouwen van hun klanten, de diensten kunnen ontwikkelen die de nieuwe technologieën mogelijk maken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.