Ads Top

Persoonlijke lening populairste leenvorm

Wie geld leent, kiest bijna altijd voor een persoonlijke lening. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Uit een steekproef van 4.500 aanvragen blijkt dat de persoonlijke lening met ruim 80 procent veruit de populairste leenvorm is.

Geld.nl vindt deze keuze van consumenten een goede ontwikkeling. “Als je dan toch geld leent, is een persoonlijke lening in bijna alle gevallen de verstandigste optie.”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. “Je rente en maandlasten staan vast en je weet precies hoelang je aflost.” Daarnaast kom je niet in de verleiding geld opnieuw op te nemen, omdat het simpelweg niet kan. “Dit geeft rust en zekerheid.”

Ook kredietverstrekkers lijken een voorkeur te hebben voor de persoonlijke lening. In december is Findio gestopt met het aanbieden van doorlopend kredieten op de website. Telefonisch kan deze leenvorm nog wel aangevraagd worden, maar het maximumbedrag is beperkt tot 15.000 euro. “We willen dat het doorlopend krediet alleen gebruikt wordt door klanten die voor een korte periode flexibiliteit wensen. Voor andere bestedingsdoelen en hogere kredietbedragen bieden we leningen aan met een vaste rente en looptijd. Dit biedt een hoge zekerheid”, zegt een woordvoerder van Findio.

Kredietverstrekker BNP Paribas koos er bij het betreden van de markt zelfs voor om enkel een persoonlijke lening aan te bieden. Commercieel Directeur Mike Verbeek van BNP Paribas zegt hierover: “Wij zijn er om klanten te helpen bij het faciliteren van een grote aankoop of een project. Maar we zijn er niet om een tekort op de betaalrekening te faciliteren.” Daarnaast geeft hij aan dat wanneer mensen opnieuw geld nodig hebben, ze beter een persoonlijke lening kunnen afsluiten dan een nieuwe opname uit een doorlopend krediet. Bij een nieuwe persoonlijke lening is er namelijk een toets moment: “We kijken opnieuw of de nieuwe lening past bij iemands situatie, zodat hij niet in de financiële problemen komt.”

Ook Lender & Spender biedt alleen een persoonlijke lening aan, omdat ze dat de best passende leenvorm vinden bij vooraf vaststaande leendoelen en voor de consument zekerheid biedt over de kosten en wanneer de lening is afgelost.

De beweging van de markt en de keuzes van consumenten sluit hiermee perfect aan bij de visie van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten). Ook zij geven aan dat een persoonlijke lening in de meest gevallen een beter passend product is dan een doorlopend krediet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.