Ads Top

AFM beboet Novum Bank

Novum Bank Limited, gevestigd in Malta, heeft op 18 oktober 2018 een bestuurlijke boete van 1,75 miljoen opgelegd gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete is opgelegd omdat Novum Bank van september 2013 tot juni 2016 aan Nederlandse consumenten kortlopende leningen (flitskredieten) heeft aangeboden zonder de daarvoor vereiste vergunning van de AFM.  De bank is eigendom van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn.

Via de website www.cashper.nl heeft Novum Bank aan Nederlandse consumenten kortlopende kredieten aangeboden: leningen tot 1.000 euro met een looptijd tot 30 dagen. Vrijwel alle klanten betaalden fors meer voor de kredieten dan wettelijk is toegestaan. Bovenop de huidige maximale kredietvergoeding van 14 procent op jaarbasis, betaalden de meeste klanten nog eens 25 procent van het geleende bedrag voor de service om het geld dezelfde dag te ontvangen. Zo betaalde bijvoorbeeld een klant die een lening afsloot van 200 euro voor een periode van 30 dagen, in totaal 52,15 euro aan kosten.

Novum Bank beschikt over een bankvergunning in Malta. De kredieten voor de Nederlandse markt bood zij voornamelijk aan vanuit een zogeheten bijkantoor in Berkel en Rodenrijs. Dit zou toegestaan zijn geweest, als het bijkantoor was aangemeld bij de Maltese toezichthouder, de Malta Financial Services Authority. Novum Bank heeft dit echter nagelaten en heeft zich daarmee onttrokken aan het toezicht van de AFM.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.