Ads Top

Hoogste hypotheekomzet sinds 10 jaar

In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de totale hypotheekomzet 23,2 miljard euro. Met een recordstijging van ruim 46 procent ten opzichte van Q1 2016 is dit het beste kwartaal in 10 jaar tijd. De groei van het aantal doorstromers en oversluiters is ook dit kwartaal groot. Respectievelijk zijn deze groepen met 46 procent en 40 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

In het eerste kwartaal van 2017 zijn 83.000 hypotheken verkocht. Dit is een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van een jaar geleden. De huizenprijzen zijn ten opzichte van een jaar geleden gestegen met 7,5 procent naar de gemiddelde hypotheeksom van € 281.000,-. “De omzetstijging wordt veroorzaakt door zowel een sterke toename in het aantal afgesloten hypotheken als de recordhoogte van de gemiddelde hypotheeksom. Hiermee is het eerste kwartaal van 2017 qua omzet het beste kwartaal sinds tien jaar”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim.

De grootbanken hebben in het eerste kwartaal van 2017 met een marktaandeel van ruim 52 procent voor het eerst in een jaar weer aan marktaandeel verloren. Deze terugval komt door een krimpend aandeel van de ING Groep en de Rabobank Groep. Desondanks blijft de top 5 ongewijzigd. ABN AMRO Groep groeit wel licht met 0,2 procent. NIBC is met 1,8 procent groei de grootste stijger van de markt. De regiepartijen leveren een aandeel in, maar behouden met 15,7 procent een significant aandeel van de markt.

De omzetstijging is vooral toe te wijzen aan het aanzienlijk groeiend aantal doorstromers. Ten opzichte van een jaar geleden hebben zij 46 procent meer hypotheken afgesloten. Dit kwartaal zorgen de doorstromers voor 55 procent van de omzet. “Doorstromers profiteren sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen”, aldus Smit. Het aantal starters is naar verhouding licht gestegen met 11 procent en is goed voor 5,5 miljard euro van de hypotheekomzet. In 2016 was er al een sterke stijging in het aantal oversluitingen en deze trend zet zich ook in het eerste kwartaal van 2017 door. De oversluitmarkt groeit op jaarbasis met 40 procent naar een omzet van 5,0 miljard euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.