Ads Top

Vreugde lage hypotheekrente teleurstelling bij spaarhypotheek

Huiseigenaren met een spaarhypotheek zijn zich vaak niet bewust dat de huidige lage hypotheekrente als keerzijde heeft dat hun maandelijkse premiebetaling daardoor fors kan stijgen. Per saldo kunnen de netto maandlasten na een renteverlaging zelfs hoger zijn dan daarvoor. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat banken ook de hoogte van de nieuwe spaarpremie vermelden, als zij bij een renteherziening de nieuwe tarieven voor de verschillende rentevaste perioden aan hun klanten sturen. Alleen dan weet de huiseigenaar - op het moment waarop hij zijn keuze moet maken - waar hij de komende jaren echt aan toe is. De vereniging gaat hier bij alle geldverstrekkers op aandringen.

Huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek krijgen aan het einde van een rentevaste periode niet alleen te maken met een nieuwe rente, maar ook met een aangepaste spaarpremie. Die is hoger naarmate het rentetarief lager is. Omdat de hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is op de betaalde rente en niet op de betaalde spaarpremie, kunnen de uiteindelijke netto maandlasten na een renteverlaging zelfs hoger zijn dan daarvoor. De aanvankelijke vreugde over een lagere hypotheekrente slaat dan om in een forse teleurstelling.

Het rentetarief dat een huiseigenaar op zijn spaarpolis ontvangt is even hoog als het rentetarief van de hypotheek. Bij een lagere rente zal de maandelijkse spaarpremie stijgen om te zorgen dat op de einddatum van de hypotheek het beoogde kapitaal wordt gehaald om de schuld te kunnen aflossen. Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek om bij een renteherziening altijd een berekening te vragen van de totale netto maandlasten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.