Ads Top

Record aan risicodragend kapitaal naar 'startups'

Startende ondernemingen zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd in geslaagd om meer dan 32 miljard dollar op te halen aan durfkapitaal bij private investeerders. Hiermee komt het totaal bedrag dat in de eerste zes maanden van 2015 aan risicodragend kapitaal is opgehaald op bijna 60 miljard, de helft meer dan in de eerste zes maanden van 2014. Dat zeggen KPMG en CB Insights op basis van eigen onderzoek.

De toename komt grotendeels doordat private investeerders er steeds vaker voor kiezen om bedrijven te financieren die de groeifase voorbij zijn en grotere investeringen vragen.

De lage rentetarieven en de toenemende belangstelling van hedge fondsen, beleggingsinstellingen en ook grote bedrijven zorgen ervoor dat er meer risicodragend kapitaal beschikbaar is op de markt. Door de lage rente gaan investeerders op zoek naar mogelijkheden om meer rendement uit hun vermogen te halen. Daarnaast stimuleren disruptieve technologieën de belangstelling en de bereidheid tot investeren.


Uit het onderzoek van KPMG en CB Insights blijkt verder dat de groeiende belangstelling van durfinvesteerders voor de meer volgroeide ondernemingen tot gevolg heeft dat het aantal zogenoemde ‘unicorns’ fors toeneemt. Dat zijn bedrijven die met durfkapitaal gefinancierd zijn en meer dan  1 miljard waard zijn. Wereldwijd steeg dit aantal van 11 bedrijven in de eerst drie maanden van dit jaar tot 24 in het tweede kwartaal van 2015. Met Zenefits, Oscar Health Insurance en MarkLogic als de belangrijkste voorbeelden.

Het feit dat ondernemingen langer privaat blijven, ondertussen aanzienlijk groeien en in een later stadium gefinancierd worden met durfkapitaal, heeft ook gevolgen voor het aantal IPO’s (Initial Public Offerings). Dat betekent dat een mogelijke beursnotering in het algemeen wordt uitgesteld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.