Ads Top

Kosten en risico’s belangrijk voor bepalen rendement van beleggen

Een op de vijf beleggers let bij het nemen van een beleggingsbeslissing vooral op het verwachte rendement. Minder vaak letten zij op de verhouding tussen risico, rendement en kosten.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 636 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK.

Vooral bij beleggen met een doel, zoals voor het aflossen van de hypotheek of aanvulling van pensioen, zouden beleggers niet alleen moeten kijken naar een mogelijk te behalen rendement. Beleggers moeten ook oog hebben voor de kosten en het risico. Dit zijn twee belangrijke elementen die het rendement van een belegging bepalen. De driehoek risico, rendement en kosten is dus belangrijk om te bepalen of je doel(kapitaal) wordt behaald.
  
 Om beleggers te helpen bij het vergelijken van kosten van verschillende beleggingen, is door banken en een beperkt aantal vermogensbeheerders op 1 januari 2015 de vergelijkende kostenmaatstaf geïntroduceerd. Dit geeft de (ex ante) kosten weer van de dienstverlening en de fondsen. Samen met de markt werkt de AFM verder aan de vormgeving van de driehoek ‘kosten, rendement en risico’.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.