Ads Top

Premiejagen op stijgende winsten zorgverzekeraars

Met de actie #Premiejagen eist de Consumentenbond samen met consumenten van zorgverzekeraars een aanzienlijke verlaging van de zorgpremie voor 2015. De winsten van de vier grote zorgverzekeraars over het jaar 2013 liggen 16,8% hoger dan over 2012. Mede daardoor stijgen de reserves van de zorgverzekeraars tot €9,7 miljard. Op de basispremie is gemiddeld €84 winst gemaakt en die kan volgens de Consumentenbond zeker terug naar de verzekerden.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Onze onderzoeksresultaten laten zien dat zorgverzekeraars jaar op jaar torenhoge winsten maken. Dat dit nodig is voor de opbouw van hun reserves is onzin, want deze zijn inmiddels veel hoger dan wettelijk verplicht is. Wij willen dat er een eind komt aan deze oppotdrift en dat het te veel betaalde geld teruggaat naar consumenten. Vorig jaar steunden bijna 60.000 consumenten onze actie Premiejagen. Dit jaar kunnen consumenten hun zorgverzekeraar direct aanspreken met een e-card op onze site.'  Het netto resultaat van de vier grootste zorgverzekeraars steeg tot €1,4 miljard; de gemiddelde winst per zorgverzekerde is €116 euro, VGZ maakte de meeste winst met €159.

Gezamenlijk hebben de grote vier zorgverzekeraars een reserve van €9,7 miljard. Dat is ruim €5,8 miljard meer dan de huidige wettelijke norm. En €3,9 miljard meer dan verzekeraars zichzelf als norm opleggen. De komende jaren krijgen verzekeraars te maken met extra taken en strengere normen vanuit De Nederlandse Bank (DNB) en is er meer reserve nodig. Maar zelfs als de Consumentenbond met die ruimere normen rekent, is er meer dan €3 miljard over. Omgerekend ligt er gemiddeld €251 per volwassene onnodig op de plank bij verzekeraars. Uit het onderzoek blijkt dat verzekeraars onderling ook sterk verschillen in efficiëntie. Ook hier is dus nog kostenvoordeel te behalen.

De Consumentenbond onderzocht de resultaten over 2013 van de vier grootste zorgverzekeraars. Zij hebben samen ongeveer 90% van de markt in handen. De cijfers van DNB over de zorgverzekeraars zijn gebruikt als leidende bron. Voor aanvullende informatie is naar het jaarverslag van de verzekeraar gekeken. Om de resultaten van het onderzoek te toetsen zijn   interviews gehouden met experts binnen DNB, Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgverzekeraar VGZ en Zorgverzekeringen.net. Combée: 'De cijfers zijn duidelijk. De winsten van 2013 kunnen vertaald worden in premieverlagingen. En daarnaast verwachten wij van de verzekeraars nu snel concrete plannen hoe zij de overschotten aan reserves ook bij hun verzekerden terug laten komen.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.