Ads Top

NVB-voorzitter: ‘Cultuur en gedrag zijn zaak van alle bankmedewerkers’

De Nederlandse bankensector kiest voor ‘een bankierseed voor alle medewerkers omdat cultuur en gedrag een zaak zijn van alle werknemers, van hoog tot laag.’ Dat zei voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tijdens het congres ‘De bank van morgen van Studelta’, een organisatie die bemiddelt voor banen voor jonge academici in de financiele sector.

Naast de eed wil de sector tuchtrecht invoeren. De Nederlandse bankensector is daarmee uniek in de wereld. “Het gaat niet om de eed alleen; het gaat om het gesprek in de bank over hoe je je dient te gedragen tegenover elkaar, de klant en de samenleving,” zei Chris Buijink. Om tuchtrecht goed en snel te kunnen invoeren, heeft de bankensector de helpende hand gevraagd en gekregen van minister Dijsselbloem van Financien. Met een ‘haakje’ in de Wet Financieel Toezicht 2015 kan de bankensector vanaf volgend jaar de eed voor alle medewerkers invoeren en het tuchtrecht toepassen.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over een amendement van de VVD die het wettelijk haakje overbodig vindt. Als sprake is van zelfregulering, waarom zou de wetgever dan betrokken zijn, zo is de redenering. De VVD vindt de eed voor alle medewerkers van banken onwenselijk en vindt betrokkenheid van de wetgever bij zelfregulering overbodig. Alleen een eed voor de beleidsbepalers zou voldoende zijn.

“Wij zien dat anders,” sprak Chris Buijink. ‘Het gaat niet om de eed op zich. De eed bezegelt de vernieuwing van cultuur en gedrag. Dat raakt alle medewerkers. En met de invoering van tuchtrecht onderstrepen we dat het ons ernst is. Vanzelfsprekend pakt eventueel tuchtrecht zwaarder uit naarmate de verantwoordelijkheid toeneemt.’

Zonder het wettelijk haakje zouden banken met iedere medewerker afzonderlijk moeten afspreken dat hij of zij onder het tuchtrecht valt en dat zou veel te lang duren. ‘Daarom zijn we blij met het voorstel van de minister dat het mogelijk maakt eed en tucht snel in te voeren. Ik vertrouw erop dat de Kamer het voorstel van de minister zal steunen in het belang van de verdere vernieuwing van cultuur en gedrag van banken in Nederland,’ aldus Buijink.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.