Ads Top

Vals biljet herkennen door kijken, kantelen en voelen

Marktkooplui melden vaker dat ze vals geld krijgen. Ook de detailhandel is extra alert. Wie valse euro’s uitgeeft, is strafbaar. Hoe herken je een nagemaakt bankbiljet?

Marktkooplieden maken vaker melding van klanten die met vals geld betalen. Dat meldt de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel, die de belangen van de markthandelaren behartigt. Niet alleen de markt heeft hiermee te maken, reageert Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer van Detailhandel Nederland. “Winkeliers doen er zelf alles aan om zoveel mogelijk vals geld te weren. Zo’n biljet krijg je niet vergoed. De winkels draaien op voor het verlies door valse euro’s.”

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van 2014 toegenomen. In de afgelopen 6 maanden zijn 23.900 nagemaakte biljetten onderschept en geregistreerd, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is 24 procent meer dan in de tweede helft van 2013. Wereldwijd was er sprake van een afname, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. In het eerste halfjaar van 2014 zijn in totaal 331.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen. Dat is een daling van ruim 6 procent ten opzichte van het aantal in de tweede helft van 2013.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.