Ads Top

Samenwerking banken en politie leidt tot fors minder plofkraken

Het aantal plofkraken is in de eerste zes maanden van 2014 met 86% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 13. Daarmee wordt de dalende trend sinds de tweede helft van 2013 doorgezet toen het aantal plofkraken uitkwam op 36.

Door de intensieve samenwerking tussen banken, politie en het Openbaar Ministerie werden zeven verdachten gearresteerd. Plof- en ramkraken veroorzaken veel schade aan gebouwen en geldautomaten terwijl de daders nauwelijks buit maken.

Banken investeren tientallen miljoenen euro’s in maatregelen die er op gericht zijn om de plofkraak te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken waardoor de kans op buit nog kleiner is geworden. Hoofd Veiligheidszaken Yvonne Willemsen van de NVB is verheugd over de daling maar waarschuwt wel dat criminelen het zullen blijven proberen: ‘Daarom blijven wij investeren in nieuwe en toekomstbestendige maatregelen.’ Volgens Willemsen is daarbij essentieel dat de samenwerking met de politie wordt voortgezet, zodat er ook de komende tijd arrestaties blijven volgen.

Plofkraken worden altijd ’s nachts gepleegd en komen voor in het hele land. Bij het merendeel van de plofkraken gaat het om een gasaanval, maar criminelen maken tegenwoordig ook gebruik van explosieven, (3 maal in 2014). Vrijwel iedere plofkraak wordt gepleegd in combinatie met een ram, waarbij de ram-auto regelmatig in brand wordt gestoken. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op voor omwonenden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.