Ads Top

Geld opzijzetten helpt studieschuld verminderen

Studeren is vooruitzien. Afgestudeerden kunnen nog lang met een schuld blijven zitten. Ouders kunnen hun kinderen op weg helpen door tijdig een studiepot aan te leggen.

Een toenemend aantal afgestudeerden heeft moeite om de studieschuld af te betalen. Als iemands inkomen te laag is om de maandelijkse aflossing te kunnen voldoen, hoeft hij of zij minder of tijdelijk niets af te dragen. Deze draagkrachtregeling gold vorig jaar voor 15 procent van de mensen met een studieschuld. Vijf jaar geleden kwam 11 procent hiervoor nog in aanmerking, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs, de instantie die de studiefinanciering uitkeert.

“Het is wel schrikken dat dit percentage stijgt”, reageert bestuurslid Aart Claassens van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Dat heeft voor een deel te maken met de economische situatie. De werkloosheid is de afgelopen tijd wat afgenomen, maar onder pas afgestudeerden neemt die nog toe. Het terugbetalen van de studieschuld kan voor die groep een probleem worden.”

“Voor ouders is het belangrijk om erop voorbereid te zijn dat hun kind gaat studeren”, zegt Linda Hartman, marketeer Studenten bij ING. “Door tijdig te beginnen met sparen, kunnen ze vast een studiepot aanleggen waarmee ze straks hun studerende kinderen op weg helpen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.