Ads Top

ABP niet weg uit Israelische banken

Pensioenfonds ABP handhaaft zijn beleggingsbeleid en beeindigt zijn relatie met Israelische banken niet. Dit zegt het fonds in een verklaring op zijn website. Het geeft daarmee niet toe aan druk van activisten, die de laatste dagen fors werd opgevoerd. ABP ontving een groot aantal brieven en emails van mensen die wilden dat het pensioenfonds zijn investeringen zou terugtrekken, en veel brieven en emails van mensen die hiertegen protesteerden.

De actievoerders, onder wie veel buitenlanders, vinden dat ABP door de investeringen in drie Israelische banken meewerkt aan de uitbreiding van nederzettingen op Westelijke Jordaanoever. Tegenstanders zeggen dat dit niet het geval is en dat desinvesteren een puur politieke daad zou zijn. Mensen die bij ABP pensioen opbouwen willen niet dat hun pensioengelden daarvoor worden gebruikt, al helemaal niet omdat zij niet zijn geraadpleegd en hun pensioen niet elders kunnen onderbrengen.

Dit is de tweede keer dit jaar dat ABP doelwit werd van BDS-activisten. De eerste keer, in februari, concludeerde ABP na gesprekken met de betreffende drie banken (Hapoalim, Leumi en Mizrahi-Tehafot) dat dezeniet handelen in strijd met internationale wet- en regelgeving. Het zag daarom geen reden om te desinvesteren. Sindsdien is er in de situatie van de banken niets veranderd.
Ditmaal ontving de directie van ABP veel brieven, waaronder een van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu. 'De reacties en signalen zijn tegenstrijdig', schrijft ABP in een verklaring. Het neemt de reacties serieus, maar houdt zich bij de bestaande 'objectieve, rationele criteria' voor het beoordelen van beleggingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.