Ads Top

Digitale bankrovers veroordeeld tot 4 jaar celstraf

Zes personen zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de zes deel uitmaakten van een criminele organisatie dat zich schuldig maakte aan oplichting en witwassen. Van afpersing zijn de zes vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met aan- en verkoop van opties van ABN AMRO en de Rabobank. In deze fraudezaak zou zo'n 45 miljoen euro zijn weggesluisd. De banken hebben door snel te schakelen bijna 42 miljoen teruggehaald waardoor de schade is beperkt gebleven tot ruim 3 miljoen euro.

De rechtbank sprak van een ernstig feit dat internationaal en zeer geraffineerd was opgezet. Het argument van de hoofdverdachte die betoogde dat hij ‘toevallig tegen een lek van de bank zou zijn aangelopen’ veegde de rechtbank van tafel.

De kern van de zaak (criminele organisatie, fraude en oplichting) is volgens het OM overeind gebleven. De rechtbank acht afpersing door een aantal van de zes personen niet bewezen. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.
Naast de celstraffen heeft de rechtbank ook een boete opgelegd van 15 duizend euro aan een Loon- en Grondwerkersbedrijf voor valsheid in geschrifte. De hoogte van de boete is conform de eis van de officier van justitie. Het OM had celstraffen geëist tot zeven jaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.