Ads Top

Zorgverzekering volgend jaar tot 160 euro duurder

Consumenten zijn in 2015 tot 160 euro meer kwijt aan hun basisverzekering. Dit berekent vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers die het AD vandaag publiceerde. Volgens de krant gaat de basispremie in 2015 met 114 euro op jaarbasis omhoog. Het eigen risico stijgt daarnaast met 45 euro naar 405 euro.

“Dit betekent dat je tot 160 meer betaalt voor je zorgverzekering. Dit staat nog los van de kabinetsplannen om te snijden in de zorgtoeslag”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. “Maar gelukkig zijn er voor mensen die willen besparen nog veel mogelijkheden om de zorgkosten te verlagen. Denk aan het verhogen van het eigen risico of kiezen voor gecontracteerde zorg.”

Als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, bespaar je hiermee honderden euro’s op je premie. Wie zijn eigen risico met 500 euro verhoogt, krijgt op dit moment 250 tot 300 euro per jaar korting op de premie. Natuurlijk moet je goed overwegen of je het extra eigen risico wel kunt betalen. Maar de gevolgen zijn volgens De Vries  van Geld.nl voor veel mensen goed te overzien, ook als zij onverwacht toch zorg nodig hebben. “Als je de besparing van 250 euro aftrekt van je verhoogde eigen risico, loop je een risico op 250 euro extra zorgkosten. Veel mensen zullen dit ‘rampscenario’ kunnen opvangen met spaargeld.”

Een andere mogelijkheid om te besparen, is kiezen voor een selectieve polis. Steeds meer zorgverzekeraars bieden deze goedkope polissen aan. Je betaalt minder premie, omdat de verzekeraar bijvoorbeeld maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract heeft voor planbare zorg. Dit geldt dus niet voor de huisarts of spoedeisende hulp. “De premies van deze budgetverzekeringen liggen vaak al snel 50 tot 100 euro per jaar lager dan die voor een verzekering met vrije zorgkeuze. En je kunt misschien wel bij wat minder zorgverleners terecht, maar deze zijn vaak wel geselecteerd op kwalitatieve criteria, waardoor de kwaliteit van de zorg goed is. Dus als je bereid bent wat verder te reizen voor planbare zorg, kun je dus fors besparen en heb je toch goede zorg.”

Maar ook als je niet voor een selectief polis kiest, bespaar je veel geld door te kiezen voor gecontracteerde zorg. De meeste zorgpolissen die worden aangeboden zijn naturapolissen. Dit betekent dat de verzekeraar je alleen de volledige vergoeding biedt als je kiest voor een gecontracteerde arts, ziekenhuis of behandelaar. Kies je voor niet-gecontracteerde zorg, dan krijg je maar 50 tot 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding. “Door te kiezen voor gecontracteerde zorg voorkom je dus dat je een groot deel van de zorgkosten zelf betaalt”, aldus De Vries.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.