Ads Top

Opnieuw veel spaarrenteverlagingen

Voor een tweede maand op rij hebben veel banken hun spaarrentes verlaagd. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Na de ECB-rente verlaging in juni, verlaagden dezelfde maand al 15 banken hun spaarrentes. In de maand juli volgende nog eens 15 spaarbanken dit voorbeeld”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening daalde in juli van 1,35 naar 1,31 procent. Begin juni stond deze rente nog op 1,38 procent. 

De vele renteverlagingen zijn nog steeds een reactie op het feit dat Europese Centrale Bank (ECB) in juni haar belangrijkste rentetarieven verlaagden. Hierdoor daalden ook de tarieven op de geld- en kapitaalmarkt. “Omdat banken op deze tarieven ook hun spaarrentes baseren, dalen deze dus mee en krijgt de spaarder hier dus ook last van”, legt Bulthuis van Geld.nl uit.

De renteverlagingen blijven niet beperkt tot de vrij opneembare spaarrekeningen. Ook je geld vastzetten op een deposito levert steeds minder op. De gemiddelde rente op een 1-jaars deposito ging van 1,37 naar 1,34 procent. Terwijl deze begin nog op 1,37 procent stond. Bij de 5-jaars deposito is in juli een daling zichtbaar van 2,10 naar 2,00 procent. Deze rente was begin juni nog gemiddeld 2,17 procent.

Wie ondanks de lage spaarrentes het maximale uit zijn of haar spaargeld wil halen, doet er volgens Bulthuis, goed aan verschillende banken met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de hoogste rente, maar zoek ook naar stabiele rentes, raadt ze aan. Knab staat met haar vrij opneembare spaargeld bijvoorbeeld al 5 maanden bovenaan de renteoverzichten, met een tarief van 1,75 procent. De bank is ook niet voornemens de rente de komende tijd te verlagen, geeft een woordvoerder aan. Ook Nationale Nederlanden en Argenta staan met 1,65 procent stabiel bovenin de renteoverzichten, ondanks dat ook deze twee banken de afgelopen maanden hun tarieven hebben verlaagd. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.