Ads Top

Ploumen: belasting betalen essentieel voor ontwikkeling

Bedrijven die internationaal opereren moeten meer aandacht besteden aan een verantwoord belastingbeleid. Dit zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag bij de in ontvangst name van het jaarlijkse rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) over duurzaamheidsprestaties van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. 'Nederlandse bedrijven lopen internationaal voorop als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook een verantwoord belastingbeleid bij. Het betalen van belasting is een duurzame investering in de ontwikkeling van het land waar een bedrijf actief is', aldus de minister.

Het rapport van VBDO stelt dat 15% van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven expliciet aandacht besteedt aan belastingen in hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast geven de onderzochte bedrijven volgens het rapport te weinig inzicht in de bedragen die zij aan belasting afdragen in het buitenland.

Belastingafdrachten door internationale ondernemingen zijn een belangrijke manier om te profiteren van buitenlandse investeringen, met name voor ontwikkelingslanden. Met de inkomsten kunnen zij armoede aanpakken, onderwijs en zorg verbeteren en investeringen in hun infrastructuur bekostigen. Ploumen: 'Voor ontwikkelingslanden is het essentieel dat bedrijven belasting betalen over hun verdiensten. Uiteindelijk profiteert ook het bedrijfsleven weer van de extra investeringen die daarvan kunnen worden betaald.'

Nederland werkt in OESO verband aan de aanscherping en verduidelijking van internationale regels om belastingontwijking te bestrijden. Daarnaast is Nederland in overleg met een aantal ontwikkelingslanden over de uitbreiding van bilaterale belastingverdragen met antimisbruik bepalingen. Ook biedt Nederland technische assistentie bij het professionaliseren van belastingdiensten in ontwikkelingslanden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.