Ads Top

Eigen Huis: advieskosten tijdens looptijd hypotheek moeten duidelijker

Vereniging Eigen Huis roept de AFM op om financiële dienstverleners te verplichten duidelijk aan te geven welke diensten zij tijdens de looptijd van een hypotheek leveren en tegen welke prijs. De meeste hypotheekadviseurs zijn terughoudend en onduidelijk over hun advieskosten bij veelvoorkomende wijzigingen tijdens de looptijd van een hypotheek. Zij geven geen inzicht in welke diensten kosteloos worden aangeboden en voor welke diensten moet worden betaald en wat dat dan kost, zo blijkt uit recent mysteryshopper-onderzoek door Vereniging Eigen Huis. Alleen met een klip en klare vermelding van diensten en prijzen in het dienstverleningsdocument (dvd) kan de klant een goede afweging maken bij zijn keuze voor een passende hypotheekadviseur.

Uit onderzoek van de AFM bleek vorige week dat 20 procent van de recente hypotheekafsluiters er voor kiest om een serviceabonnement bij de tussenpersoon af te sluiten. De overige consumenten zijn van plan de adviseur pas te betalen als ze daadwerkelijk advies nodig hebben over bijvoorbeeld renteherziening, extra aflossen, bijlenen of aanpassen van de hypotheek. Veel eigenwoningbezitters krijgen in de 30 jaar die hun hypotheek loopt met één of meer van deze wijzigingen te maken.

Antwoorden op vragen over de kosten van advies worden door een groot deel van de bij het onderzoek van Vereniging Eigen Huis bezochte hypotheekadviseurs vooruitgeschoven naar het moment dat de betreffende vraag of kwestie aan de orde komt. Een goedkope dienstverlening bij het afsluiten van de hypotheek zou op termijn erg kostbaar kunnen zijn als blijkt dat de tussenpersoon hoge kosten voor zijn advies tijdens de looptijd rekent. Klanten moeten weten wat ze krijgen voor hun geld en de tarieven en serviceniveaus van hypotheekadviseurs kunnen vergelijken. Daarvan is nu geen sprake.

Vereniging Eigen Huis legt de resultaten van haar onderzoek voor aan de AFM. De vereniging vraagt de toezichthouder financiële dienstverleners te verplichten de tarieven en het serviceniveau van hun betaalde en kosteloze dienstverlening duidelijk in hun dvd op te nemen.

Vereniging Eigen Huis stuurde in het voorjaar van 2014 een mysteryshopper van Marlyse Research op pad om een bestaande hypotheek bij een nieuwe tussenpersoon onder te brengen. In dit onderzoek werden in totaal veertien vestigingen van landelijke hypotheekketens: Hypotheekshop, De Hypotheker, Huis & Hypotheek, Hypotheekvisie en Van Bruggen Adviesgroep bezocht. Belangrijkste uitkomsten waren dat het vinden van een nieuwe tussenpersoon niet op al te grote problemen stuit, maar dat de transparantie over diens tarieven en activiteiten veel te wensen over laat.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.