Ads Top

Consumenten helpen bij Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Consumenten hebben handige tips voor het verbeteren van de informatie van verzekeraars. Dat blijkt uit de nieuwe feiten en cijfers die Stichting toetsing verzekeraars heeft gepubliceerd. Het panel van bijna achthonderd personen heeft inmiddels informatie van zo’n dertig verzekeraars beoordeeld.

Verzekeraars met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren moeten voldoen aan de normen die de Stichting toetsing verzekeraars stelt. Daarnaast adviseert de stichting verzekeraars om aan de slag te gaan met de tips van het consumentenpanel. Dat online panel bestaat sinds 2013 en helpt bij het beoordelen of verzekeringsinformatie vindbaar en duidelijk is. De 786 deelnemers lezen een brochure en de polisvoorwaarden en krijgen vervolgens een aantal vragen voorgelegd. Bijvoorbeeld: ben ik meteen niet meer verzekerd als ik de premie een keer vergeet te betalen? Vervolgens geven ze aan wat het antwoord is en waar het staat in de voorwaarden. Zo wordt zowel de begrijpelijkheid als de vindbaarheid getoetst.

Sinds de start zijn diverse verzekeringen onderzocht, variërend van de aanvullende zorg- en kapitaalverzekering tot de uitvaart- en verzuimverzekering. Het panel blijkt goede inzichten en verbeterpunten te geven. Een goede inhoudsopgave vinden zij bijvoorbeeld heel belangrijk om de weg te vinden in de informatie. Verder kunnen zij het antwoord beter vinden als de verschillende artikelen of rubrieken in de voorwaarden op zichzelf staan. Ook vinden zij de voorwaarden soms vaag, waardoor zij denken dat de verzekeraar uiteindelijk in hun nadeel zal beslissen. Verder stellen zij rekenvoorbeelden, tabellen en illustraties zeer op prijs. De stichting roept keurmerkhouders op iets doen met deze verbetersuggesties.  

Verzekeraars met het Keurmerk vertegenwoordigen samen zo’n 65 procent van het totale premievolume. Sinds begin 2014 is dat redelijk stabiel: er is één nieuwe keurmerkhouder bijgekomen en één verzekeraar is gestopt met het voeren van het Keurmerk.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.