Ads Top

Budgetbeheer beïnvloedt het gebruik van de pinpas

De meeste consumenten zijn van mening dat betalen met de pinpas hen het beste helpt bij het budgetteren, maar mensen in kwetsbare groepen vinden vooralsnog contant afrekenen handiger dan betalen met de pinpas. Een belangrijke reden is dat contant geld hen meer inzicht biedt in hun uitgaven dan de pinpas. Innovaties kunnen ertoe leiden dat ook deze mensen vaker met de pinpas betalen, bijvoorbeeld door consumenten direct na een betaling te laten zien hoeveel geld zij nog over hebben.

Dit blijkt uit DNB-onderzoek. Wanneer consumenten vaker met de pinpas betalen in plaats van met contant geld, neemt de veiligheid in winkels en horecagelegenheden toe en dalen de kosten van het betalingsverkeer voor de maatschappij als geheel.

Zowel contant geld als de pinpas kunnen ieder op hun eigen manier consumenten helpen inzicht te krijgen in hun uitgaven. Uit het DNB-onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen vinden dat de pinpas hen het beste inzicht biedt in hun totale uitgaven en aan welke goederen en diensten zij hun geld hebben besteed. Via de bankafschriften valt namelijk af te leiden bij welke winkels is betaald. Zij ervaren echter geen verschil in nut tussen de twee betaalmiddelen als het gaat om het verkrijgen van inzicht in de hoeveelheid geld die nog over is om te besteden, het resterende budget.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.