Ads Top

Veertien procent van de Nederlanders heeft betaalproblemen

Maar liefst 14 procent van de Nederlandse consumenten geeft aan op dit moment betalingsproblemen te hebben. Bijna de helft van de mensen met betaalproblemen ligt daar wakker van. Rekeningen voor zorgkosten staan met stip bovenaan de lijst van te laat betaalde rekeningen. Dit constateert creditmanagementorganisatie GGN in haar jaarlijkse onderzoek Zo Betaalt Nederland. GGN liet voor de elfde keer het onderzoek Zo Betaalt Nederland uitvoeren. Het jaarlijkse onderzoek geeft inzicht in het betaalgedrag van Nederlandse consumenten. Onderzoeksbureau Motivaction voerde het veldwerk uit. Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) heeft in opdracht van GGN dit keer voor het eerst de onderzoekscijfers geanalyseerd.
36 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar een rekening te laat betaald. De slechtst betaalde rekeningen zijn de zorgrekeningen (zorgverzekering en (tand)arts). Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN: "Kennelijk voelt een deel van de consumenten niet de urgentie om zo'n belangrijke rekening te betalen. Recht op zorg is een gemeengoed en 'als je niet aan je plichten voldoet' heeft dat niet bijster veel consequenties. Je kunt gewoon naar het ziekenhuis of naar de dokter gaan. We moeten aan de slag met het verbeteren van het plichtsbesef. Onze sociale voorzieningen zijn geen vanzelfsprekendheden; ze kunnen alleen standhouden door onze collectieve, financiële bijdragen. Bovendien moet een aantal professionele partijen nadenken over een preventief systeem om rekeningen betaald te krijgen. Onbetaalbaarheid van de zorg ligt anders op de loer."
14 procent van de Nederlanders geeft aan op dit moment betaalproblemen te hebben, daarvan heeft procent grote problemen. Keizer: "Dat is een verontrustend percentage en dan hebben we het hier over de groep die zelf erkent dat er sprake is van 'problemen'. Dat meer dan de helft van de mensen met betaalproblemen daar niet wakker van ligt en 34% liever niet nadenkt over problemen, vind ik pas zorgwekkend. We zagen in onze eigen data, ten opzichte van 2011, dat in 2012 het aantal vorderingen met 11 procent toenam. Ik wil niet zeggen dat elke onbetaalde rekening een probleem is, maar het is wel een signaal waar iedereen serieus moet omgaan. Problemen ontstaan bijna nooit van de een op de andere dag."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.