Ads Top

Jongeren onwetend over zorgverzekering

Jongeren blijken onwetend te zijn over hun zorgverzekering. Zij weten bijvoorbeeld niet hoeveel premie zij betalen of welke kosten door hun aanvullende verzekering gedekt worden. Zorgverzekeringen zijn een dure kostenpost voor jongeren: zo'n 10 procent van het inkomen. Toch blijken jongeren over het algemeen onwetend te zijn over hun zorgverzekering. Zo weet 38 procent van de jongeren niet hoeveel hij/zij betaalt voor de zorgverzekering. Dat is gebleken uit een onderzoek van zorgverzekering.net. Degenen die het wel weten, betalen gemiddeld 105,79 euro aan maandelijkse premie.
Zeventig van de ondervraagde jongeren heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekeringen blijken een rookgordijn te zijn. Slechts 15 procent van de jongeren met een aanvullende verzekering geeft aan precies te weten wat er in de aanvullende verzekering zit. Dat betekent dat maar liefst 85% van de jongeren niet precies weet wat de aanvullende verzekering dekt. 17% heeft zelfs geen idee wat er onder de aanvullende verzekering valt.
Jongeren zijn niet snel geneigd over te stappen van zorgverzekeraar. 1 op de 5 jongeren geeft aan van zorgverzekeraar over te willen stappen bij een premieverschil van Euro5,- per maand of minder. Voor 73% van de jongeren is een premieverschil van meer dan Euro10,- per maand nodig om over te stappen naar een andere verzekeraar. 7,5% geeft aan sowieso niet te willen overstappen.
Afgelopen jaar heeft 44% van de jongeren een claim ingediend bij hun zorgverzekeraar. Over het algemeen zijn de ondervraagde jongeren tevreden over hun huidige zorgverzekeraar. Op een schaal van 1 tot 7 beoordeelden zij hun huidige verzekeraar met een ruim voldoende op de volgende criteria: prijs (4,8), klantenservice (5,0), kwaliteit (5,2), afhandeling claims (4,9) en algemene beoordeling (5,2).
Zilveren Kruis Achmea blijkt de meest populaire verzekeraar onder jongeren te zijn, 28% van de studenten is hierbij verzekerd. Daarna volgt CZ met 11 procent. Verder weten veel jongeren niet bij welke zorgverzekeraar hij/zij verzekerd is. 17 procent van de ondervraagden is nog bij zijn of haar ouders verzekerd en 11 procent heeft geen idee bij welke zorgverzekeraar zij verzekerd zijn. De rest is verdeeld over verzekeraars als Anderzorg, FBTO, ZEKUR, TakeCareNow, Ditzo, Agis, Bewuzt, OHRA, VGZ en Univé.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.