Ads Top

'Verdere daling spaarrente verwacht door ECB-besluit’

De spaarrentes zijn al maanden historisch laag en vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) ook nog eens haar belangrijkste rentetarief verlaagd. Deze verlaging zorgt er waarschijnlijk voor dat de spaarrentes iets verder zullen dalen, maar hele grote verlagingen zijn niet te verwachten. Dat is althans de mening van Teun van Mullekom van vergelijkingssite Sparen.nl. “De rentevergoedingen op spaarrekeningen liggen al erg laag. Bovendien zijn banken in Nederland nog steeds erg afhankelijk van spaargeld, waardoor de marges die zij hanteren bovenop de marktrentes relatief hoog blijven.”, aldus Van Mullekom.
De ECB besloot donderdagmiddag de rente met een kwart procentpunt te verlagen, van 0,75 naar 0,5 procent. Dit is de laagste stand van de ECB-rente ooit. Deze verlaging is vooral bedoeld om de kredietverlening binnen de eurozone te stimuleren. Doordat banken nu goedkoper kunnen lenen bij de ECB, kunnen zij ook goedkoper geld gaan uitlenen aan bedrijven en huishoudens.
Normaal gesproken werkt een verlaging van de ECB-rente door in de spaar- en hypotheekrentes die banken hanteren. Van Mullekom verwacht echter niet dat dit nu ook het geval zal zijn. “Door de relatief hoge hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens blijven banken erg afhankelijk van spaargeld. Banken kunnen hypotheekschulden namelijk financieren door geld te lenen bij beleggers en collega-banken, of door spaargeld aan te trekken. Door de dalende huizenprijzen en het toenemend aantal betalingsproblemen met hypotheken, zijn veel banken en beleggers echter huiverig geworden om te investeren in hypotheken. Hierdoor moeten banken meer dan ooit een beroep doen op spaarders. Zij kunnen het zich dus simpelweg niet permitteren om de spaarrentes al te ver te verlagen.”
Een lichte rentedaling ligt volgens Van Mullekom echter wel voor de hand. “Dit past ook in het beeld van de laatste tijd. De spaarrente is namelijk al geruime tijd aan het dalen. Zo ligt de gemiddelde spaarrente op dit moment op 1,7 procent, ruim 0,6 procent lager dan precies een jaar geleden. Bovendien heeft Knab, de bank die op dit moment de hoogste spaarrente biedt, aangekondigd haar spaarrente per 3 mei te wijzigen van 2,10 naar 2 procent. Hierdoor is Argenta met 2,05 procent nog de enige bank op de Nederlandse spaarmarkt die een spaarrente hoger dan 2 procent aanbiedt.”, aldus Van Mullekom.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.